ARTICOLE

Dezlipirea de retina

Ce este dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina reprezinta aparitia unui spatiu intre cele doua foite ale retinei, stratul intern (neuroepiteliu) si cel extern (epiteliul pigmentar), in care patrunde un lichid, numit lichid subretinian.

De obicei, aceasta decolare are ca punct de plecare una sau mai multe rupturi in retina periferica, prin care a patruns lichidul subretinian, detasand cele doua straturi retiniene – e vorba de dezlipire de retina regmatogena. Acest lucru se poate produce spontan sau poate avea anumiti factori favorizanti:

  • unele degenerescente retiniene periferice, de ex. lattice-ul
  • traumatism ocular, chiar minor, perforant sau neperforant
  • eforturi fizice intense, in special izovolumetrice, ca in cazul ridicarii unei greutati mari, efortului de tuse, varsatura sau scremut (constipatie, sau in timpul nasterii)
  • interventie chirurgicala oculara, de exemplu operatia de cataracta

Mecanismul producerii dezlipirii de retina este decolarea partiala a corpului vitros (continutul „gelatinos” al ochiului) si modificare fiziologica datorata varstei, dar care, numai in prezenta factorilor favorizanti de mai sus poate produce dezlipirea de retina

Exista si dezlipire de retina fara rupturi retiniene, numita dezlipire neregmatogena, care apare in unele boli inflamatorii ale retinei si/sau vaselor retiniene si care nu necesita operatie.

De asemenea, modificarile vitreoretiniene din diverse afectiuni, cum e retinopatia diabetica proliferativa, care, tractionand retina, pot determina decolarea ei, sunt la baza producerii asa numitei dezlipiri de retina tractionala.

Simptome

In ambele forme, dezlipirea este la inceput localizata intr-un cadran al ochiului – situatie perceputa de pacient ca „o perdea neagra care vine dintr-o parte”, dupa care se extinde treptat la toata retina, pacientul vazand ca „perdeaua se extinde in tot campul vizual”, pentru ca in final, pacientul sa nu mai vada deloc – dezlipirea totala, inclusiv cu prinderea zonei centrale, macula. Ca simptomatologie, inainte de aparitia „perdelei negre progresive” si scaderea vederii, pacientul poate vedea flash-uri luminoase intr-o parte a campului vizual si numeroase „puncte negre”, „musculite”, „funingine”, care ar trebui sa-l alarmeze si sa-l faca sa vina urgent la un consult oftalmologic. Uneori, dezlipirea de retina debuteaza printr-o scadere brusca si marcanta de vedere, ceea ce este, intr-un fel, mai bine, pentru ca il face pe pacient sa vina repede la oftalmolog. Acest debut zgomotos se datoreaza lezarii unui vas de sange de la nivelul rupturii retiniene raspunzatoare de dezlipirea retinei, care a „inundat” globul ocular cu sange (hemoftalmus). Retina, odata decolata si neoperata la timp, determina modificari fibroase ale vitrosului, care, la randul lor, favorizeaza in continuare decolarea retinei, prin tractiunea pe care o exercita asupra acesteia – se creeaza astfel un cerc vicios, de la o ruptura retiniana cu o decolare localizata pana la dezlipire totala, cu fibrozari vitreo-retiniene: dintr-o boala doar a retinei devine o boala vitreoretiniana, mult mai complicat de operat si cu prognostic vizual mai modest. De aceea, DEZLIPIREA DE RETINA ESTE O URGENTA CHIRURGICALA, operatia trebuind a fi facuta cand pacientul inca mai vede cu zona centrala a retinei!

Diagnostic

Diagnosticul acestei afectiuni se poate constitui pe simptomatologia descrisa de pacient, dar devine sigur doar dupa un consult oftalmologic specific:

  • examenul fundului de ochi dupa dilatarea pupilei, cu biomicroscopul si lupe speciale, dar si cu oftalmoscopul indirect, care evidentiaza mai bine periferia retinei, numarul si localizarea rupturilor;
  • ecografia de pol posterior – este esentiala, in special cand mediile ochiului nu sunt transparente: fie ca e vorba de o cataracta hipermatura sau de un leucom cornean co-existente, fie ca dezlipirea a debutat cu o scadere brusca a vederii, datorita unei hemoragii vitreoretiniene majore, care impiedica examinarea directa a fundului de ochi. Ecografia dinamica este o varianta de ecografie extrem de utila in diagnosticul diferential in aceste cazuri.

Tratament

Dezlipirea de retina are un singur tratament: operatia. Este considerata o urgenta oftalmologica, deoarece zona dezlipita, mai ales daca e situata in partea superioara a ochiului, poate evolua extrem de repede catre o dezlipire cvasitotala, cu prinderea zonei centrale (macula – zona care este responsabila, de fapt, de acuitatea vizuala).

Principiul operatiei este:

  • curatarea corpului vitros, responsabil de tractiuni asupra retinei, manevra numita vitrectomie
  • „alipirea” retinei prin injectarea de gaz in cavitatea oculara, care sa „impinga” retina dezlipita spre peretele ocular, „alipind-o” de acesta
  • „blocarea” rupturilor retiniene cu Laser sau cu „gheata” (crioaplicatii), ambele creand cicatrici pigmentare care nu mai permit intrarea fluidului prin rupturi, impiedicand astfel o re-dezlipire a retinei
  • In multe cazuri, de obicei cele grave, multe fibrozari si tractiuni vitreene, este necesara si injectarea de ulei de silicon, cu rolul de a pastra retina lipita mai ferm de peretele ocular; uleiul de silicon insa trebuie extras, lucru care se realizeaza printr-o noua interventie chirurgicala, la cateva luni de la prima. Exista si forme de dezlipire de retina, de obicei mici, incipiente, care nu necesita interventie chirurgicala, ci doar „blocarea” ei cu aplicatii laser, cu sau fara injectare de gaz.

Evolutie si conduita postoperatorie

Operatia de dezlipire de retina se vindeca relativ greu, in comparatie cu alte operatii oculare. Pe langa tratamentul postoperator, cu picaturi, pacientul trebuie sa respecte niste restrictii pe care le indica medicul, printre care o anumita pozitie a corpului si capului in cea mai mare parte a zilei, pentru un anumit numar de zile. Acuitatea vizuala se recupereaza relativ greu, depinzand si de vechimea si gravitatea dezlipirii; primele zile postoperator pot fi chiar descurajante pentru pacient, care trebuie sa se inarmeze cu rabdare si speranta. Exista si situatii de recidiva, destul de frecvente, chiar in ciuda unei operatii foarte bine efectuate, lucru care nu poate fi prevenit intotdeauna de chirurg. Recidivele, din pacate, necesita re-interventie chirurgicala, uneori chiar mai complexa dacat prima. Tehnicile moderne si aparatura tot mai sofisticata dau, totusi, un procent de reusita de peste 90 % in cazul operatiilor de dezlipire de retina.

Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare