ARTICOLE

Keratoconus

Keratoconusul (KC) este o afectiune neinflamatorie, cronica si evolutiva in care forma normala de dom a corneei se modifica in con. In acelasi timp, corneea se subtiaza inducand un astigmatism neregulat si progresiv, care determina scaderea vederii. Keratoconusul este principala afectiune pentru care se practica keratoplastia perforanta in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania si a doua cauza dupa keratopatia edematoasa in SUA.

 

Cauzele keratoconusului nu sunt inca pe deplin elucidate. Exista mai multe teorii: genetica, degenerativa sau afectiune secundara altor procese patologice. Trebuie luate in consideratie si influentele ereditare. Aproximativ 13% din pacientii cu keratoconus au si alti membri in familie care sufera de aceeasi boala. Patogenetic se presupune ca este o afectare a sintezei colagenului. Keratoconusul afecteaza ambele sexe. Debutul este caracteristic la sfarsitul adolescenlei, dar poate apare si dupa varsta de 25 ani. Boala poate progresa 10-20 ani, apoi fie incetineste in evolutie, fie se stabilizeaza. Cel mai frecvent keratoconusul este bilateral (85%), dar fiecare ochi poate evolua in mod diferit. De regula keratoconusul debuteaza la un ochi, dar apare frecvent si la celalalt, rareori insa dupa mai multi ani si se manifesta prin vedere incetosata si deformata. Topografia corneeana. metoda moderna de investigare, permite diagnosticul afectiunii inca din stadii infraclinice (incipiente), in timp ce un simplu consult oftalmologic poate pune diagnosticul doar in stadiile avansate de boala.

 

 

TRATAMENTUL KERATOCONUSULUI

Optiunile terapeutice clasice ale keratoconusului sunt:

  • Corectie optica cu ochelari sau lentile de contact suple. Este necesara schimbarea frecventa a corectiei din cauza modificarii astigmatismului indus.
  • Lentilele de contact rigide reprezinta optiunea principala pentru imbunatatirea acuitatii vizuale. Ele mascheaza neregularitatile corneei si amelioreaza refractia oculara. Ele mascheaza neregularitatile corneei si amelioreaza refractia oculara.
  • Transplantul de cornee perforant (keratoplastie) se efectueaza in stadiile lll si lV, atunci cand lentilele de contact nu mai ajuta.

 

In ultimii ani metodele noi diagnostice ne-au permis o abordare suplimentara in tratamentul keratoconusului, precum:

  • Colagen cross-linking
  • Metode fotoablative ghidate topografic (T-CAT-PRK)
  • Inele corneene intrastromale
  • Cristaline artificiale torice fakice
  • Transplantul de cornee lamelar sau perforant
  • Chirurgie refractiva cu LASER Excimer dupa keratoplastie
  • Cristalin artificial toric fakic dupa keratoplastie
  • Extractia cristalinului in scop refractiv dupa keratoplastie

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare