ARTICOLE

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat este o afectiune care din cauza schimbarilor de trai din ultimii ani (poluare, praf, lucru in fata calculatoarelor), devine tot mai raspandita in tara noastra.

In mod normal, suprafata ochiului (corneea) trebuie sa fie permanent umeda. Sindromul de ochi uscat (cheratita sicca) apare din cauza lipsei indelungate de lubrifiere si umidificare a ochiului. In consecinta, partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta, ajungand pana la inflamatie. Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzatia permanenta de uscaciune, de mancarime si de arsura la nivelul ochilor . Uneori, ochii se pot inrosi si pot prezenta aspect de conjunctivita. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru ca oftalmologul sa puna diagnosticul de ochi uscat . Uneori , s-ar putea ca acesta sa recomande masurarea cantitatii de lacrimi din ochi cu ajutorul unor teste speciale (teste Schirmer, teste Roz-Bengal etc.)

Care sunt cauzele ochilor uscati?

Lacrimile acopera ochiul, spaland praful si pastrand ochiul umed. Lacrimile mai contin si enzime ce neutralizeaza microbii care patrund in ochi.

Cauzele ochiului uscat sunt complexe, existand insa mai multi factori care pot favoriza acest sindrom:

  • Ca parte a procesului natural de imbatranire
  • Secundar la unele medicamente precum: antialergice,antidepresive, anticonceptionale, multivitamine,anticoagulamatoase
  • Traiul intr-un climat uscat cu vant si praf
  • Din cauza clipirii mai putin frecvente in cursul folosirii indelungate a videoterminalelor(monitoare de calculator,TV,etc.)
  • Inchiderea insuficienta a pleoapelor
  • Diverse boli ale pleoapelor

Ochii uscati pot reprezenta si un simptom al unor boli generale, cum sunt: lupusul, artrita reumatoida si sindromul Sjogren.

Tratamentul ochilor uscati

Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscaciunea,mancarimea si arsura) pot fi ameliorate. Oftalmologul poate prescrie lacrimi artificiale, picaturi de ochi lubrifiante(pe baza de meticeluloza, polivinilalcool, etc.),care pot ameliora senzatia de uscaciune si mancarime. Recent, a aparut si optiunea de tratament cu colire pe baza de hialuronat de sodium(acid hialuronic) o substanta cu caracteristici foarte apropiate de cele ale lacrimilor naturale. Printre ultimele tratamente pentru formele mai grave de ochi uscat sunt picaturile sub forma de gel, care raman un timp mai indelungat pe suprafata ochiului si ii lubrifiaza suprafata. In aceste forme cronice de ochi uscat, precum si la persoanele alergice sau cu ochi sensibili este important ca tratamentul sa se faca cu colire unidoza fara conservanti pentru a elimina toxicitatea conservantilor asupra suprafetei oculare deja afectate de uscaciune. De asemenea, atunci cand exista, tratarea bolii de baza a pleoapelor (blefarita) ajuta in cazul sindromului de ochi uscat. Aceasta poate necesita tratament local antibiotic sau steroidian si curatarea frecventa a pleoapelor cu un sampon antibacterian special.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare