Totul despre cataracta

TOTUL DESPRE CATARACTA

Dr. Oana Rusu​

Medic specializat in operatii de cataracta.

Ce este cataracta?

Această afecțiune oculară apare, în majoritatea cazurilor, la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, însă există și forme care se manifestă la vârste tinere.

Cataracta reprezintă o modificare treptată în structura ochiului, la nivelul lentilei, iar asta duce la o vedere din ce în ce mai afectată. Pacientului îi este impactată, în sens negativ, viața de zi cu zi, ajungând chiar la situații de orbire completă, precum și la alte complicații grave.

În general ambii ochi sunt afectați, însă scăderea în vedere nu este însoțită de durere, roșeață, mâncărime sau lăcrimare abundentă, de aceea multe persoane în vârstă nici nu acordă atenție simptomelor.

Cataracta se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: pe capsulă, cortex sau nucleu, iar în cadru aceluiași ochi pot debuta mai multe tipuri de cataractă.
Pe lângă formele de cataractă care apar la persoanele în vârstă mai există și cataracta juvenilă și cataracta congenitală-înnăscută, ambele fiind foarte rare.

Care sunt simptomele?

Afecțiunea poate debuta cu ceea ce se numește bucuria de scurtă durată, stadiul în care pacientul începe să vadă mai bine, chiar poate renunța la purtatul ochelarilor. Însă este doar o etapă scurtă, după care reapare vederea slabă și pacientul începe să poarte din nou ochelari. În acest moment este recomandat un consult oftalmolog pentru a stabili cauzele care generează vederea scăzută la pacient.

Printre simptomele timpurii putem menționa pierderea contrastului, senzații de strălucire, nevoia de mai multă lumină pentru a vedea clar.
În etapă ulterioară simptomele care se manifestă pot fi:

• vedere încetoșată, greoaie, neclară,
• reducerea acuității vizuale,
• senzație de strălucire,
• pierderea contrastului,
• intoleranță la lumină,
• necesitatea schimbării frecvente a lentilelor,
• vedere dublă,
• tulburări vizuale.

Vezi si serviciul: Operatia de cataracta

Cauzele cataractei

În apariția cataractei au un impact considerabil excesul de alcool, fumatul, precum și expunerea la razele UV.
Există o serie de cauze principale care conduc la apariția bolii și anume:

• Vârsta înaintată;
• Infecții și inflamații oculare;
• Traumatisme oculare;
• Diabetul zaharat;
• Glaucomul;
• Tratamentul cronic cu corticosteroizi – medicamente antiinflamatorii puternice;
• Factorii genetici;
• Leziuni oculare.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a cataractei este o dietă bogată în fructe și legume, respectiv consumarea alimentelor bogate în luteină, antioxidanți, vitaminele E, C, B, seleniu, carotenoide.

Cum se tratează?

Cataracta se tratează doar chirurgical, iar în cadrul intervenției chirurgicale medicul oftalmolog înlocuiește cristalinul opacifiat cu unul artificial.

Operația de cataractă este o operație de rutină, durează câteva minute și se face cu anestezie locală. Intervenția se efectuează fără internare, nu este dureroasă, iar pacientul își poate relua activitatea chiar din a doua zi.

La clinica Q Vision operațiile se efectuează cu ultrasunete, facoemulsificare, cu implant de cristalin foldabil, iar incizia este de aproximativ 2 mm, acesta vindecându-se de la sine, nefiind necesară o cusătură chirurgicală. Șansele de reușită sunt de peste 95%.
În timpul intervenției chirurgicale pacientul este monitorizat permanent de un medic anestezist.

Cristalinul artificial care se implantează este cu valabilitate nelimitată, acesta nu se mai strică, iar prețul variază în funcție de calitate și performanță.

Cristalinele articifiale sunt de mai multe feluri:
◦ există cristaline artificiale multifocale, care compensează nevoia de a mai purta ochelari, asigurând pacientului o vedere clară de la orice distanță;
◦ cristalinele torice se folosesc dacă pacientul are astigmatism, pentru corectarea acestora;
◦ dacă este necesar corectarea astigmatismului și a miopiei sau a hipermetropiei se folosesc cristaline multifocale torice;
◦ cristalinele monofocale pot conține un filtru galben împotriva efectelor negative ale luminii albastre asupra retinei. Aceste cristaline nu suplinesc ochelarii prescriși.

Este indicat ca pacientul să se prezinte imediat ce observă simptomele deteriorării vederii pentru un tratament timpuriu adecvat. Cataracta poate evolua diferit la cei doi ochi și poate duce la complicații sau accidente grave, datorită discomfortului sau chiar pierderea vederii în mod complet.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare

Cum o să văd după operație?

Pentru pacienți acesta este cea mai importantă întrebare: cum o să vadă după operație?

Vederea va fi mai clară chiar din a doua zi de intervenție, iar acesta se va îmbunătății treptat, odată ce creierul învață să interpreteze imaginile primite prin nervul optic. În cazul în care pacientul se operează la ambii ochi, la un interval de timp scurt, îmbunătățirea vederii este și mai accentuată, imaginile devin mai clare, pacientul vede la distanță, distinge detalii, nu îl deranjează lumina, nici cea artificială, nu cea naturală. În cazul unor cataracte severe impactul pozitiv se instaurează mai târziu, și poate necesita tratament suplimentar după operație.

În situația în care pacientul are și alte afecțiuni oculare pe lângă cataractă, efectele benefice depind de stadiul bolii pe care îl mai are.

Pot apărea complicații după intervenția chirurgicală, în special dacă pacientul are și alte afecțiuni. Pacienții cu imunitate scăzută, cu degenerescență maculară, cu retinopatie diabetică pot experimenta apariția unor reacții inflamatorii sau infecții.

În astfel de situații sau la apariția oricărui disconfort trebuie contactat imediat clinica și discutat cu medicul care a efectuat intervenția.

Cum mă pregătesc pentru operație?

Înainte de operație

Este necesar un consult oftalmologic complet pentru a stabili diagnosticul și stadiul afecțiunii.

Pentru efectuarea intervenției se efectuează un set de analize, în funcție de stadiul bolii și a tipului de cristalin ales:

• examen de câmp vizual;
• biometrie ultrasonică;
• biometrie în coerență optică;
• ecografie oculară;
• tomografie retiniană;
• tomografie de nerv optic;
• topografie corneană;
• test Shirmer.

Pe lângă analizele efectuate, în urma consultului, este necesar să se discute despre tratamentele pe care le luați sau alte boli cronice sau acute pe care le aveți.

Pentru prevenirea infecțiilor, în funcție de recomandarea medicului se poate începe un tratament cu picături sau pastile de antibiotic care se continuă și după efectuarea intervenției.

În ziua operației

◦ se recomandă o masă ușoară și multe lichide
◦ fără cafea sau fără alcool

La clinică trebuie să veniți cu un aparținător care vă va conduce acasă și vă va ajuta în primele zile de după intervenție.

Galerie de imagini

Ce am voie după operație?

După operație, ca după orice intervenție chirurgicală, trebuie acordat timp și odihnă pentru refacerea organismului și în special a ochiului operat.

În cadrul acestui interval de timp sunt interzise anumite activități care pot afecta în mod negativ procesul de vindecare, cum ar fi:

• Aproximativ 14 zile trebuie evitate activitățile care necesită efort fizic: ridicare de greutăți, activități ce necesită aplecare
• Este interzisă expunerea la praf, vânt;
• Este interzis înotul;
• Este interzis machiatul ochilor timp de o lună;
• Este interzis frecatul la ochi;
• Sunt interzise eforturile fizice intense, mai ales în primele 6-8 săptămâni,
• Este interzis culcatul pe partea cu ochiul operat.

 Este deosebit de important asigurarea unei igiene riguroase pentru a preveni anumite infecții și inflamații ale ochiului.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare

SERVICIILE

NOASTRE

Noi, la Clinica Oftalmologica Q Vision din Cluj, suntem specializaţi în chirurgia cataractei, oftalmologie pediatrică și optometrie, pe scurt în toate ariile oftalmologiei, dispunând de aparatură performantă, de ultimă generaţie.

Programare:

Programari rapide, servicii decontate de CAS, pe baza biletului de trimitere.

Optometristii nostri specializati recomanda cele mai adecvate solutii de optica medicala.

Derulate cu aparate moderne,  de catre o echipa medicala experimentata.

Prietenosi si atenti, echipa noastra medicala este specializata in tratarea celor mai mici pacienti.
Interventiile sunt efectuate de catre medici specializati si sunt minim invazive.

Peste 6000 de operatii de cataracta efectuate cu succes de catre echipa noastra.