ARTICOLE

Afectarea oculara in era computerelor

Intr-o lume care se afla in permanenta schimbare si evolutie, din ce in ce mai multi parinti ajung la concluzia ca utilizarea computerului va duce la bunastarea copiilor prin stimularea creativitatii, a mijloacelor de exprimare si prin imbogatirea cunostintelor. Era calculatorului a adus cu sine numeroase beneficii pe de o parte, pe de alta parte a determinat si suprasolicitarea organismului uman. Expunerea indelungata si repetata la ecranele digitale determina o serie de probleme la nivel ocular si sistemic.

Efectele expunerii la ecran

In contextul actual epidemiologic COVID-19 prin desfasurarea orelor de scoala sau a cursurilor online si datorita distantarii sociale, calculatorul si telefoanele mobile sunt foarte mult utilizate, ceea ce a determinat schimbari ale refractiei oculare, prezenta ochilor rosii sau a hiperlacrimarii.

  Simptomele sunt:

  – dureri de cap

  – usturime si inrosire a ochilor

  – vedere incetosata,neclara

  – dureri ale musculaturii cefei si ale spatelui

  – oboseala oculara

  – dificultati de acomodatie vizuala

  – tulburari de atentie

Majoritatea simptomelor vizuale sunt legate de vederea in ceata. Pacientii relateaza ca nu pot mentine o imagine clara pentru o perioada mai lunga de timp sau pierd randurile atunci cand citesc. Vederea incetosata poate fi constanta, sau la distanta dupa lucrul indelungat la aproape sau vederea incetosata la aproape intermitenta. Un rol important in aparitia vederii incetosate il are acomodatia inadecvata. Chiar si o ora de lucru in fata calculatorului poate reduce amplitudinea acomodatiei si reduce valoarea punctului maxim de convergenta . Aceste modificari sunt temporare si reversibile care nu au un efect permanent. Efortul acomodativ sustinut la lucrul de aproape poate duce la aparitia unei miopii tranzitorii. Unii pacienti pot acuza diplopie (vedere dubla) care poate fii cauzata de o disfunctie a vederii binoculare.

Prevalenta astenopiei acomodative printre utilizatorii de gadget-uri este intre 55% si 88%. Cele mai frecvente simptome date de astenopie este oboseala oculara si cefaleea care apar dupa expunerea prelungita in fata ecranelor.

Aparitia ochiului uscat

Ochiul uscat poate fii o alta cauza de iritatie si oboseala oculara. In mod normal o persoana clipeste de 15 ori pe minut, insa rata clipitului este mult mai scazuta la expunerea in fata calculatorului, respectiv de 4-6 ori pe minut ceea ce determina scaderea filmului lacrimal si afectarea temporara a corneei. Sindromul de ochi uscat determina simptome ca: senzatia de arsura sau mancarime oculara, senzatia de corp strain, oboseala oculara sau chiar hiperlacrimare. Portul lentilelor de contact asociat cu utilizarea indelungata a computerului are un efect aditiv in aparitia sindromului de ochi uscat.

Utilizarea repetata si prelungita a calculatorului afecteaza si sitemul musculo-scheletal ducand la aparitia durerilor la nivel lombar, cervical sau umeri.

De asemenea pot fi intalnite si simptome generale care nu au legatura directa cu ochii cum ar fi iritabilitatea, nervozitatea si oboseala generalizata. Utilizarea excesiva a dispozitivelor elecronice determina sedentarism, dieta deficitara, lipsa activitatilor in aer liber.

Preventie si tratament

Este important sa se ia in considerare atat terapia oculara, cat si ajustarea conditiilor de utilizare.

Tratamentul poate fii impartit in 6 pasi:

  1. Mentinerea ratei de clipit in limite normale si folosirea picaturilor de lacrimi artificiale
  2. Regula 20-20-20: mentinerea privirii timp de 20 secunde la o distanta de 20 feet (6m) la fiecare 20 minute din timpul privit la PC.
  3. Iluminatul corespunzator – spatiul de lucru trebuie sa aiba o iluminare egala in tot campul vizual
  4. Ajustarea monitorului la o distanta de cel putin 50 cm de la ochi si centrul cu 10-15 cm sub ochi, reglarea corespunzatoare a contrastului si luminozitatii
  5. Purtarea ochelarilor corespunzatori pentru lucrul indelungat la calculator – este importanta alegerea corectiei potrivite daca exista si o tulburare de refractie sau presbiopie
  6. Controlul oftalmologic regulat

Se recomanda ca periodic sa se efectueze un control oftalmologic pentru toate varstele, deoarece de acum incolo se vor utiliza tot mai intents dispozitivele electronice.

DR. OANA RUSU, Medic specialist oftalmolog

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare