Odata cu evolutia tehnologiei si a dispozitivelor smart, exista o abundenta de informatii online, despre sanatatea noastra. Ca urmare, mai multi oameni utilizeaza internetul pentru a-si diagnostica afectiunile, majoritatea avand incredere in informatiile pe care le gasesc in online pentru a trage singuri concluziile cu privire la sanatatea lor medicala.
Trei sferturi din romani isi pun singuri un diagnostic
In Romania exista o problema reala cu privire la automedicatie, autodiagnosticare si lipsa educatiei pentru preventie. Suntem pe locurile fruntase cand vine vorba de afectiuni grave, precum cancer, diabet, boli de inima etc. Motivul? Explicatia este ca 7 din 10 romani nu ajung la medic pentru un control de rutina, iar mai bine de jumatate din cei care ajung sa faca asta, deja au simptome.
De ce aleg oamenii autodiagnosticarea?
1. Din considerente financiare
Fiind pozitionati pe locul 13 in Europa din punct de vedere al economiei, noi, romanii, nu avem resurse cu un profit financiar indeajuns de ridicat incat sa investim in sanatatea noastra, fie printr-un un consult la un doctor, sau un control de rutina.
2. Din dorinta de a economisi timp
Ritmul de viata este diferit de cel cu ani in urma, avem un ritm mai alert in care alegem sa prioritizam alte nevoi pe care noi le consideram a fi mult mai importante, de aceea nu investim timpul nostru in nevoile esentiale, precum sanatatea noastra.
3. Accesul la informatiile mass-media
Deseori informatiile legate de boli sau tratamente pe care le gasim in online sunt tumultoase si cu raspunsuri eronate care ne duc cu gandul ca problemele acelea nu sunt suficient de grave, incat sa fie vazute de un specialist sau viceversa, lipsa increderii in tratamentele medicale sau in competenta medicale duce la agravarea multor probleme de sanatate.
Pericolele autodiagnosticarii
Starea pacientului poate progresa prin netratarea afectiunilor si efectele secundare ale automedicatiei.
Pacientii trebuie sa inteleaga ca daca se indoiesc de diagnosticul dat de catre medicului lor, este in regula sa mearga la o a doua opinie. Nu ar trebui sa avem incredere in cuvantul unei persoane sau informatie din online deoarece, de cele mai multe ori, intalnim cazuri in care fie ca nu sunt in domeniul de specialitate, fie ca informatia pe care o gasim nu va ajuta in interpretarea, diagnosticarea si retetarea unui tratament potrivit cu afectiunea pacientului.
Recomandarea noastra
Recomandarea noastra este sa ne pronuntam in fata unor surse sigure, precum medicii in specialitate, sau surse sigure care sunt aprobate de catre institutii publice, sau ministerul de sanatate. Increderea in cuvantul unei persoane necunoscute de pe internet sau din informatii care nu vin din surse sigure, poate duce la un rezultat care poate pune in pericol sanatatea noastra.
Experiment Google vs Rezidentiat
In cadrul unui experiment intitulat „GOOGLE VS REZIDENTIAT” s-a testat cat de bun medic este internetul asadar, au fost verificate cunostintele la examenul de rezidentiat. Rezultatul?
A picat cu 36 de puncte din 200 de puncte. Concluzia acestui experiment este ca, in pofida volumului urias de informatii disponibile pe internet, pot trece examenul de Rezidentiat cei care au urmat studiile de specialitate.
Desii tehnologia a progresat foarte mult si acum exista dispozitive medicale sau aplicatii cu functii destul de avansate, cu siguranta nu ne aflam in punctul in care internetul poate inlocui complet medicul si trebuie sa avem in vedere ca pe langa cei 6 ani de studii, examenele si perioada de rezidentiat, se adauga cursurile de specialitate si de pregatire profesionala continua, plus experienta din cabinet, a unui medic.
Vizita la medic obligatorie
Asadar, nu va lasati sanatatea in mana sfaturilor de pe internet, va recomandam ca atunci cand starea de sanatate va este in pericol, vizita la medic trebuie sa fie obligatorie.
Pentru programari ne puteti contacta telefonic la numerele: 0786160064 si 0264702040, sau pe email: [email protected]