ARTICOLE

Computer Vision Syndrome (CVS) sau sindromul vederii computerizate

Numărul de utilizatori de internet, în urma revoluționării tehnologiei, a crescut dramatic în ultimii ani. Dacă in 1998, numărul total de utilizatori era de 147 milioane (4% din populația lumii), până în 2018 s-a atins numărul de 4 miliarde, adică 53% din populația lumii. Totodată, utilizarea smartphone-urilor a crescut de la 21.6 % în 2014 până la 34.7 % în 2018.

Computer Vision Syndrome (CVS) sau sindromul vederii computerizate
Computer Vision Syndrome (CVS) sau sindromul vederii computerizate

Cel mai îngrijorător aspect este că cei mici încep să folosească gadget-urile de la vârste din ce în ce mai fragede. Ba mai mult, copiii cu vârsta de 2 ani utilizează aceste dispozitive aproximativ 2 ore pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat recent dependența de internet și jocuri pe calculator drept afecțiune neurologică.

Utilizarea excesivă a dispozitivelor determină:

  • Sedentarism;
  • dietă deficitară;
  • lipsa activităților în aer liber.

Computer Vision Syndrome reprezintă o serie de afecțiuni oculare, musculo-scheletale și de comportament determinate de utilizarea prelungită a dispozitivelor cu ecrane digitale.

Primele simptome care apar sunt următoarele:

  • durerile de cap;
  • usturimea și înroșirea ochilor;
  • vedere încețoșată, neclară;
  • senzație de ochi uscați;
  • dureri ale musculaturii cefei și spatelui;
  • oboseală oculară;
  • dificultăți de acomodație vizuală;
  • tulburări de atenție

Sindromul vederii computerizate (CVS) este considerat cel mai frecvent risc profesional al secolului XXI, afectând peste 70 % din utilizatorii de computere.

Conform statisticilor, aproximativ 60 de milioane de persoane la nivel global suferă de CVS, cu 1 milion de cazuri apărute în fiecare an. Cele mai multe studii au arătat o corelație pozitivă între scorul simptomelor legate de CVS raportate și numărul de ore petrecute în fața computerului.

Potrivit Vision Council, cel puțin 60% dintre bărbații americani și 65% dintre femeile din America au raportat simptome de CVS, dintre aceștia 80% folosind dispozitive digitale timp de cel puțin 2 ore pe zi și mai mult de 65% dintre ei cel puțin 2 dispozitive simultan.

Mai mult, aproximativ 80% dintre adulți folosesc dispozitive digitale înainte de culcare și cel puțin 70% dintre aceștia raportează că timpul de expunere al copiilor în fața ecranelor este de cel 2 ore pe zi.

Mecanisme care duc la CVS

  • Mecanismul acomodativ – vedere în ceață, diplopie, dificultăți de concentrare;
  • Suprafața oculară – senzație de corp străin, hiperlăcrimare, sensibilitate la lumină;
  • Extraocular – rigiditate cervicală, cefalee, dureri de spate.

Alte efecte: celulele ganglionare retiniene fotosensibile care conțin melanopsină joacă un rol esențial în ritmul circadian prin trimiterea de mesaje către glanda pineală (glandă cu rol în reglarea somnului).

Astfel, expunerea la lumina albastră a ecranelor care nu este sincronizată cu soarele poate modifica sincronizarea ceasului biologic cu ceasul geografic al acelei zone, rezultând un ritm circadian anormal.

Afectarea ritmului somn-veghe duce la somnolență în timpul zilei, rezultate academice slabe și probleme de comportament în rândul adolescenților. Riscul crescut de epuizare la locul de muncă și stresul profesional a fost observat în cazul personalului care lucrează pe computer mai mult de 11 ore/zi.

Dezvoltarea la copii

Timpul petrecut prea mult în fața ecranelor este asociat cu obezitatea infantilă, tocmai din cauza activității fizice reduse și a aportului mai mare de calorii. Jocurile video violente pot crește agresivitatea și pot afecta capacitatea copilului de a distinge realitatea de lumea virtuală.

Alte complicații ce pot apărea în urma utilizării excesive sunt: efecte asupra viciului de refracție, în special miopie, densitate osoasă redusă, deficit de atenție, dificultăți de concentrare, stări depresive și gânduri suicidare.

Apariția pandemiei de COVID-19 a fost urmată imediat de o creștere drastică a timpului petrecut în fața ecranelor.

Factori care contribuie la apariția CVS

Avem mai multe tipuri de factori, printre care:

  1. Factori oculari
  • vicii de refracție existente – chiar și dioptriile mici, și în special astigmatismul, pot agrava simptomele determinate de CVS;
  • tulburări ale vederii binoculare – lipsa sau dificultatea convergenței oculare;
  • prezbiopie necorectată – este nevoie de ochelari de vedere pentru aproape și nu se folosesc.
  1. Factori care țin de computer
  • lumina albastră – majoritatea ecranelor digitale, în special LED, emit lumină albastră (400-500 nm). În studiile efectuate pe animale s-a demonstrat că lumina albastră poate provoca leziuni la nivelul retinei, mai ales atunci când se atinge doza supraprag. Se crede că daunele maxime apar la 440 nm.
  • calitatea afișajului – rezoluție mai mică a ecranului, stabilitatea slabă a imaginii, lizibilitatea scăzută (luminozitate și contrast ridicat, cuvinte doar cu majuscule, spațiere redusă între rânduri și între cuvinte).
  • ratele de reîmprospătare ale ecranului – ratele scăzute de reîmprospătare ale ecranului pot cauza oboseală, dureri de cap, acomodare redusă, interval de clipire crescut, timp de clipire redus și viteză de citire redusă. Rata de reîmprospătare standard a monitorului de desktop și laptop este de 60 Hz sau 64 Hz, dar monitoarele mai noi au rate de reîmprospătare mai mari de 120 Hz.

Condițiile necorespunzătoare de iluminare agravează CVS și includ: lumina înconjurătoare (cum ar fi fereastra din spatele monitorului), respectiv reflecția.

Ce putem face?

  • Partea superioară a monitorului trebuie să fie la nivelul ochilor sau chiar sub nivelul ochilor;
  • Capul și gâtul trebuie să fie echilibrate și aliniate cu trunchiul;
  • Umerii ar trebui să fie relaxați;
  • Coatele trebuie să fie aproape de trunchi și sprijinite;
  • Partea inferioară a spatelui trebuie susținută;
  • Studiile au arătat că o distanță de vizualizare de 90 cm și o privire ușor în jos, de 10 grade, au redus disconfortul ocular;
  • Iluminarea corespunzătoare a spațiului de lucru.

Pauzele: se recomandă odihnă conform celebrei reguli 20-20-20 (la 20 de minute de lucru te uiți 20 de secunde la distanță de 20 feet-6m) și cel puțin 15 minute de odihnă după fiecare 2 ore de lucru la calculator.

Clipitul: sunt disponibile o serie de programe software pentru a reaminti utilizatorului să clipească sau să facă micropauze în timpul lucrului.

Managementul problemelor de acomodare: ochelari potriviți.

Managementul sindromului de ochi uscați: folosirea lacrimilor artificiale.

Ochelari speciali (lentile blue blocking): aceste lentile blochează lumina albastră emanată de ecrane, reducând astfel senzația de oboseală oculară.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare