Ce este cataracta?
Cataracta este o afectiune oftalmologica prin care lentila din interiorul ochiului isi pierde transparenta. Peste 70% din oamenii de 60 ani vor dezvolta cataracta. Cauzele aparitiei cataractei sunt multiple, varsta fiind considerata factorul principal, in cele mai multe cazuri tratamentele cu diferite medicamente au efect cataractogen, expunerea prelungita la razele UV sau medii si substante toxice, traumatismele deasemenea. Bolile precum diabetul, glaucomul sau miopia favorizeaza progresia cataractei.
Cataracta nu doare, evolueaza progresiv si se manifesta cu diferite simptome ce afecteaza vederea: incetosare, modificarea frecventa a dioptriilor, imbunatatirea vederii de aproape, fotofobia(jena de lumina puternica).
Simptomele cataractei si ce avem de facut
In momentul in care pacientul de peste 60 ani constata modificari ale dioptriilor sau ale modului in care este obisnuit sa vada, se recomanda un consult oftalmologic intr-o clinica specializata. In cadrul consultatiei medicul oftalmolog va stabili diagnosticul de cataracta si va recomanda momentul operatiei.
Apoi pacientul este informat asupra modului in care se desfasoara operatia de cataracta, riscuri si eventuale complicatii. Se va da un set de analize de efectuat.
Tot in cadrul consultului se vor efectua diverse investigatii oftalmologice pentru a incerca sa se afle cat mai multe detalii despre starea de sanatate a ochiului si stabilirea dioptriilor cristalinului care urmeaza sa fie implantat.
Tratamentul cataractei
Singurul tratament eficient si curativ este operatia, prin care se inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Acest cristalin ramane in ochi pentru toata viata. Datorita tehnicii de ultima generatie- cea de facoemulsificare cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil-pe care Clinica Q Vision o foloseste, operatia de cataracta este usor suportata de pacient, dureaza putin, se face cu anestezie locala, fara internare(in ambulator) si are o rata foarte ridicata de succes. In zilele noastre operatia de cataracta se face in momentul in care apare disconfortul vizual; cu cat se amana mai mult operatia cu atat mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scazuta, operatia va deveni mai dificila si mai riscanta iar recuperarea vizuala dupa operatie va fi mai lenta.
Dupa operatie de cataracta
In urma operatiei de cataracta, dupa inlocuirea cristalinului, un ochi sanatos isi recupereaza vederea intr-un interval scurt. In cazul in care sunt prezente afectiuni in spatele cristalinului opacifiat vederea de dupa operatie va fi influentata de ele (tulburari vitreene, afectiuni ale retinei, accidente vasculare, afectiuni ale nervului optic).
Dupa operatie pacientul va urma un tratament prescris. In perioada imediat urmatoare de dupa operatie pot fi prezente fenomene ca: usturime, ochi rosu, senzatie de corp strain, pentru ca chiar daca operatia este usor tolerate aceasta provoaca un traumatism asupra ochiului. Aceste fenomene vor disparea treptat.