Cataracta este o afectiune oftalmologica prin care lentila din interiorul ochiului isi pierde transparenta, avand ca rezultat pierderea progresiva a vederii. Studiile confirma ca peste 60% din cei trecuti de 65 de ani incep sa dezvolte cataracta.
Cataracta de cele mai multe ori este consecinta inaintarii in varsta și a anumitor boli, precum diabetul zaharat sau cele care necesita tratament indelungat cortizonic, care duc la aparitia cataractei inainte de vreme. Din pacate cei micuti nu sunt feriti de aceasta afectiune, ea putand fi si congenitala.
Simptome:
- Scaderea progresiva a vederii
- Modificarea frecventa a dioptriilor
- Imbunatatirea vederii de aproape
- Jena fata de lumina puternica
Cum se pune diagnosticul de cataracta?
Diagonsticarea afectiunii se face in cadrul unei consultatii oftalmologice complete, etapa in care medicul oftalmolog va stabili diagnosticul de cataracta si va recomanda momentul cel mai indicat pentru operatie. Dupa stabilirea datei de operatie impreuna cu pacientul, acesta va fi informat asupra medicului care va desfasura operatia si va fi informat asupra eventualelor riscuri si complicatii care pot aparea pe parcurs, conform procedurilor standard aflate in vigoare.
Primele recomandari in vederea operatiei de cataracta presupun efectuarea unor analize de sange, secretie conjunctivala, electrocardiograma si consultul cardiologic. Urmeaza apoi masuratorile care permit stabilirea dioptriei cristalinului artificial ce urmeaza a fi implantat.
Tratamentul:
Chiar daca exista tentatia cautatii de remedii naturiste si alte metode de tratare a cataractei, este important de stiut ca tratamentul se face exclusiv chirurgical. Tehnologia avansata permite ca aceasta operatie sa dureze doar cateva minute, sa aiba riscuri mici si o recuperare postoperatorie imediata. Este important deasemenea de stiut ca operatia nu doare!
Daca operatia de cataracta este amanata excesiv si nu se face la timp, consecintele sunt urmatoarele :
1. Pacientul vede prost, are o calitate a vietii scazuta chinuindu-se fara motiv.
2. Operatia va fi mai dificila implicand riscuri mai mari.
3. Recuperarea dupa operatie va fi mai lunga si mai anevoioasa.
O afectiune precum cataracta merita depistata si tratata din timp pentru ca pacientul sa aiba sanse reale de a reveni la o vedere cat mai clara, asa ca va asteptam cu drag la Q Vision pentru un control care va poate scapa de foarte multe griji pe termen mediu si lung.
Controlul se poate face contra-cost sau gratuit prin bilet de trimitere de la medicul de familie.
Programarile se pot face la numarul de telefon 0786 16 00 64.
– – – –
Autor articol:
Doctor Oana Rusu,
Medic Specialist Oftalmolog Q Vision
Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.