ARTICOLE

Cauzele si tratamentul strabismului

Strabismul este o cauza frecventa pentru care pacientii, fie ei adulti sau copii, solicita consultul oftalmologic. Acesta se defineste ca fiind o aliniere deficitara a ochilor, pierzandu-se paralelismul axelor vizuale ale celor doi ochi.

cauze si tratament strabism

Strabismul apare atat la adulti cat si la copii cauzele lui fiind variate. Este cel mai frecvent clasificat in functie de directia deviatiei, esotropia, exotropia sau hipertropia fiind printre cele mai frecvente. Esotropia reprezinta deviatia ochiului spre interior, spre nas, si este de mai multe tipuri: congenitala, acomodativa sau paralitica. Exotropia este deviatia ochiului catre exterior. Hiper si hipotropia definesc alinierea defectuoasa a ochilor pe axul vertical, atunci cand ochiul deviat este situat mai sus, respectiv mai jos decat congenerul sau. Parezele nervilor intracranieni responsabili de coordonarea muschilor extraoculari sunt cauza strabismelor paralitice (pareza nervului oculomotor comun, abducens sau trohlear).

Ce cauzeaza strabismul?

Cel mai frecvent acesta apare ca urmare a unui control neuromuscular anormal al miscarilor oculare. La varsta adulta acesta apare frecvent ca urmare a unor probleme:

– neurologice (de exemplu, accident vascular),

– vasculare,

traumatisme la nivel ocular (care scad sau compromit vederea) sau cranian, sau

– tulburari endocrine (boala Graves).

Cum tratam strabismul?

Scopul tratamentului strabismului este imbunatatirea alinierii ochilor. Acesta este de mai multe tipuri, in functie de cauza identificata a strabismului: poate fi medical, chirurgical sau o combinatie a celor doua. Tratamentul medical consta in portul ochelarilor, exercitii oculare, ocluzie, cel chirurgical consta in repozitionarea muschilor extraoculari prin diferite tehnici. Tratamentul chirurgical trebuie sa fie precedat de corectarea altor probleme oftalmologice existente ce ar putea influenta rezultatul operatiei (ambliopia, ptoza palpebrala, cataracta etc.)

Dr. Teodora Cocis
Medic Specialist Oftalmolog

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare