ARTICOLE

Cele mai frecvente patologii oculare, in functie de varsta – Partea 2: Adulti si varstnici

In meseria de oftalmolog, avem ocazia sa consultam si sa tratam pacienti de toate varstele, de la nou-nascuti si pana la varstnici. Patologia (natura bolilor, motivele aparitiei, simptomele) este foarte diversa, insa un lucru sigur este ca unele boli apar cu predilectie la anumite varste, iar diagnosticarea si tratarea lor cat mai din timp este importanta pentru a asigura o vindecare si recuperare cat mai buna a vederii.

Am impartit cele mai frecvente probleme oftalmologice in 4 capitole mari, divizand astfel patologiile in functie de stagiile vietii: (1) Copii, (2) Adolescenti si Tineri, (3) Adulti si (4) Varstnici.

Acest articol este partea a doua dintr-o serie de doua parti si face referire doar la problemele intampinate de adulti si varstnici. Citește aici prima parte a articolului dedicată problemelor intampinate la copii si adolescenti.

Capitolul 3. Adultii

In jurul varstei de 40 de ani, apare o alta modificare la nivelul ochiului, care nu este propriu zis o boala, ci mai degraba o pierdere treptata a elasticitatii structurilor oculare. Se numeste Presbiopie. Vederea de aproape incepe sa devina neclara, pacientii find nevoiti sa indeparteze obiectele de ei (carti, telefon etc.) pentru a putea vedea scrisul, dar mai pot aparea si diferite simptome cum ar fi senzatia de oboseala oculara, dureri de cap, inrosirea ochilor. Tratamentul presbiopiei se face prin purtarea ochelarilor pentru aproape (citit, calculator), a caror valoare in dioptrii creste treptat cu inaintarea in varsta.

O alta afectiune care debuteaza in jurul varstei de 45 de ani , cu predilectie la femei, fiind asociata si cu schimbarile hormonale asociate menopauzei, este Sindromul de ochi uscat. In aceste cazuri, exista un dezechilibru intre componentele lacrimilor. Nemaiavand aceeasi calitate, lacrimile nu mai lubrefiaza corespunzator suprafata oculara, ducand la aparitia simptomelor cum sunt ochii rosii, senzatie de nisip in ochi, senzatie de jena la clipit, uscaciune oculara sau chiar hiperlacrimare. Tratamentul este simplu si eficient si consta in administrarea de lacrimi artificiale zilnic pentru corectarea deficitului.

Capitolul 4. Vartsnicii

Cele mai frecvente afectiuni la aceasta categorie de varsta sunt Cataracta, Glaucomul si Degenerescenta Maculara Legata de Varsta (DMLV).

Cataracta reprezinta o afectiune a cristalinului care consta in opacifierea acestuia, lucru care nu permite razelor luminoase sa ajunga corespunzator la nivelul retinei, pentru a se forma o imagine clara. Este o boala progresiva, vederea scade in timp pe parcursul anilor, uneori chiar accelerat, pe parcursul catorva luni. Tratamentul ei este exclusiv chirurgical si consta in inlocuirea cristalinului natural cu un cristalin artificial. Operatia a devenit o procedura sigura in zilele noastre, minim invaziva, iar rezultatele in urma chirurgiei cataractei sunt excelente si recuperarea este rapida.

Glaucomul reprezinta o afectiune cronica, care consta in degenerarea nervului optic, din cauza unei presiuni crescute in interiorul ochiului. Este o boala silentioasa, pacientii observand abia in stadii tardive degradarea vederii. De aceea, controalele regulate, anuale, sunt recomandate pentru depistarea din timp a acestei afectiuni. Tratamentul Glaucomului se face prin administrarea de picaturi zilnic, care tin sub control presiunea intraoculara. In stadii tardive sau in cazuri selectionate, este uneori necesar tratamentul chirurgical.

Degenerescenta maculara legata de varsta reprezinta o afectiune a varstei, cum ii spune si numele, care consta in “imbatranirea” progresiva a retinei. Boala se manifesta prin subtierea retinei – aceasta forma a bolii fiind numita Atrofica, sau prin ingrosarea retinei , numita si Degenerescenta Maculara Exudativa. Simptomele acestei boli sunt vederea neclara, incapacitatea de a citi, chiar si cu ochelari, dificultatea de a recunoaste fetele oamenilor pe strada. Tratamentul celor 2 forme de DMLV este diferit, iar depistarea afectiunii in stadii timpurii este foarte importanta pentru conservarea vederii pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Citește aici prima parte a articolului dedicată problemelor intampinate la copii si adolescenti.

Pentru a te asigura de santatea vederii tale sau a celor apropiati, recomandam cu drag efectuarea controalelor regulate pentru a depista la timp eventualele probleme oftalmologice si a avea ocazia aplicarii unui tratament cat mai eficient care sa redea starea naturala a vederii.

La Q Vision, controlul se poate face contra-cost sau gratuit prin bilet de trimitere de la medicul de familie.
Pentru intrebari si programari, ne puteti contacta la numarul de telefon 0786 16 00 64.

– – – –

Autor articol:
Doctor Radu Mateescu,
Medic Specialist Oftalmolog Q Vision

Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare