ARTICOLE

DMLV (Degenerescenta maculara legata de varsta)

Degenerescenta maculara este deteriorarea maculei. Macula este o mica arie a retinei la nivelul fundului de ochi care ne permite sa vedem clar detaliile fine sa indeplinim activitati cum sunt cititul si sofatul. Cand macula nu functioneaza corect, vederea centrala poate si afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape. Astfel anumite activitati cum ar fi cititul, introdusul atei in ac pot deveni dificile sau imposibile. Desi degenerescenta maculara modifica vederea in portiunea centrala a retinei, ea nu afecteaza vederea periferica. De exemplu puteti vedea conturul ceasului dar nu puteti vedea cat este ceasul. Degenerescenta maculara desi nu conduce rapid la orbire, devine invalidanta in timp prin disparitia vederii centrale.

Cum diagnosticam degenerescenta maculara?

Multi dintre noi nu realizeaza ca au o problema maculara decat cand tulburarea vederii devine evidenta. Oftalmologul poate detecta degenerescenta maculara in stadiul incipient la examenul fundului de ochi. Un test simplu de diagnostic este testul Amsler Clic aici in care priviti un careu asemanator cu hartia milimetrica. Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceina pentru a detecta vasele anormale de sange care sunt situate sub retina.

Exista doua tipuri de degenerescenta maculara:

Imbatranirea normala a retinei presupune formarea unor mici depozite de “drusen” cauzate de depunerea de material amorf (lipofuscina). Depozitele excesive determina aparitia celor doua forme de degenerescenta maculara:

  1. Forma uscata (atrofica)

Majoritatea oamenilor (90% din cazuri) prezinta degenerescenta maculara forma uscata.Este produsa de imbatranirea si de subtierea tesuturilor maculei.Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

  1. Forma umeda (exudativa)

Apare in aproximativ 10% din cazuri si anume atunci cand se formeaza vase de sange anormale sub retina. Din aceste vase de sange noi se scurge fluid sau sange si consecutiv este afectata vederea centrala. Pierderea vederii poate fi rapida si severa.

Vizualizează acest videoclip cu dr. Yasser Jaramani, medic specialist oftalmolog, pentru a afla mai multe despre această boală oculară.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare