ARTICOLE

Glaucomul, boala cu 1000 de fete

Glaucomul reprezinta o serie de boli care afecteaza nervul optic. Nedectat la timp, poate incepe cu pierderea acuitatii vizuale si in timp poate duce la orbire Daca in faza initiala boala nu prezinta simptome vizibile pe masura ce aceasta inainteaza campul vizual se reduce simtitor si apare senzatia privirii ca printr-un tunel.

Fara un diagnostic corect si la timp, boala se finalizeaza cu pierderea totala a vederii.

Glaucomul este o boala cronica si progresiva, nu exista un tratament pentru glaucom care sa-l vindece in totalitate dar exista tratament pentru stoparea evolutiei. Detectia in timp a bolii poate duce la incetinirea progresiei si reduce efectele sale negative.

Factori de risc

varsta peste 40 ani

– existenta unui istoric familial de glaucom

– diagnostic de:  hipertensiune sau hipotensiune arteriala, diabet zaharat, migrene sau miopie mare

Cea mai buna metoda de a opri sau a reduce pierderea acuitatii vizuale asociata cu glaucomul este diagnosticul din timp al bolii cu ajutorul controalelor oftalmologice regulate.

Diagnosticul pentru glaucom nu implica investigatii neplacute, dar este primul pas in detectarea din timp a bolii si in prevenirea evolutiei acesteia spre un punct ireversibil.

Investigatii

Testele efectuate nu implica durere sau disconfort si permit medicului oftalmolog sa detecteze glaucomul inca in primele faze si astfel sa va ajute sa evitati consecintele ireversibile ale bolii.

  1. Testarea acuitatii vizuale: este folosit un panou luminos pentru a verifica cat de bine percepeti literele si cifrele de la o anumita distanta
  2. Testarea campului vizual: este verificata vederea periferica – orice pierdere de acuitate vizuala laterala poate fii un semn timpuriu al dezvoltarii glaucomului
  3. Dilatarea pupilei si vizualizarea fundului de ochi -medicul oftalmolog va examina astfel retina si nervul optic pentru orice semn ingrijorator
  4. Tonometrie: acest examen implica masurarea tensiunii intraoculare , desi o tensiune intraoculara crescuta nu implica automat un diagnostic de glaucom ea indica o predispozitie spre aceasta boala
  5. Tomografia in coerenta optica – prin care se examineaza la nivel microscopic nervul optic si avem un rezultat atat calitativ si cantitativ. Reprezinta cea mai elocventa investigatie si cea mai moderna.

UN ADULT CU VARSTA DE PESTE 40 ANI ARE NEVOIE DE UN CONSULT OFTALMOLOGIC ANUAL.

Este foarte important sa consultati regulat un medic oftalmolog pentru ca glaucomul se poate agrava fara sa va dati seama si poate ajunge intr-un punct in care efectele sale nu mai pot fi controlate.

ORICE PIERDERE A VEDERII PRODUSA INAINTE DE DIAGNOSTIC ESTE IREVERSIBILA.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare