ARTICOLE

Lentilele in viata noastra

Lentilele sunt sisteme optice alcatuite dintr-un mediu transparent si omogen limitat de doua fete sferice sau de o fata sferica si una plana. Lentilele sunt indispensabile in viata cotidiana. Ele sunt folosite la ochelari, camere foto, binocluri, lentile de contact sau lupe.

In 1268, englezul Roger Bacon a inregistrat o declaratie despre folosirea lentilelor optice. Ochelarii au fost folositi prima data in Europa si Italia dar si in alte portrete care dateaza din Evul Mediu. Odata cu inventia masinii de tiparit in secolul al 15-lea, cererea pentru ochelari a crescut si pana in 1629, domeniul devenise o adevarata afacere. Prima pereche de ochelari bifocali au fost facuti de Benjamin Franklin in 1760. Prima lentila cunoscuta din istoria umanitatii. Aceasta este o lentila convergenta din cristal, gasita in Ninive de catre un arheolog englez Sir Austin Henry Layard in 1847.

Majoritatea lentilelor sunt formate dintr-un fel de sticla de calitate superioara. Aceasta se mai numeste si sticla optica care nu au defecte interne, bule de aer sau alte imperfectiuni. Procesul de a face o lentila dintr-un bloc de sticla implica mai multe operatiuni. Primul pas este de a trasa o forma de lentila pe blocul de sticla. Dupa ce este taiata, ea este presata de o bucata subtire de metal a carui margini sunt presarate cu praf de diamant. Bucata de sticla este adusa la forma sa fiind taiata de o placa din fier acoperita cu o amestecare din apa si adezive. Pentru a fi obtinuta suprafata lentilei se folocesc unelte concave sau convexe incarcate cu abrasive. Ultimul process de terminare al lentilei este slefuirea si taierea din margini incat acestea sa fie egale.

Lentilele sunt de 2 feluri: Convergente si divergente

Lentilele convergente sunt mai subtiri pe margini si mai groase in zona centrului. Ele pot fi de mai multe feluri: a) Biconvexa. b) Plan convex. c) Menisc convergent. d) Biconcava. e) Plan concava. f) Menisc divergent.
Lentilele divergente sunt mai subtiri la mijloc si mai groase la margini.
Cristalinul ochiului este asemenea unei lentile convergente – biconvexa.

Un fascicul paralel de lumina care cade pe o lentila convergenta si una divergenta va fi refractat diferit. Lentila convergenta aduna razele, in timp ce lentila divergenta imprastie razele.

F1 F2 Lentila Convergenta, imaginea este:

  • Rasturnata
  • Reala
  • Mai mica decat obiectul
    Imaginea depinde de distanta dintre obiect si lentila

F2 F1 Lentila Divergenta, imaginea este:

  • Virtuala
  • Dreapta
  • Mai mica decat obiectul


Aparatul fotografic:

Partea formata din lentile de diferite forme se numeste obiectiv. Acesta se comporta in ansamblu ca o lentila convergenta.

Binoclul:
Partea formata din lentile indreptata spre ochi se numeste ocular, respectiv obiectiv, cea orientata spre obiect.

Camera web:
Obiectivul din sticlă, de mare precizie garantează imagini de înaltă calitate pentru toate aplicaţiile, de la fotografiere la trimiterea de mesaje cu conţinut video. Lentilele finisate sunt acoperite cu un strat special pentru a le extinde durata de viaţă și pentru a le proteja de uzură, zgâriere și praf.

Camera video:
Aparatele foto clasice folosesc filmul fotografic pentru a capta imaginea. Camerele foto digitale însă folosesc un aşa numit „senzor de imagine“, numit senzor CCD (charged-coupled device). În momentul scurt în care obiectivul se deschide, fiecare punct înregistrează intensitatea luminii care îl atinge, acumulând o sarcină; cu cât lumina este mai intensă, cu atât sarcina acumulată este mai mare. Apoi intensitatea luminii înregistrată de fiecare punct este memorată ca o serie de numere, pentru a putea reda ulterior imaginea capturată.
Fotografiile digitale sunt compuse din sute de mii sau milioane de pixeli, care sunt de fapt nişte pătrăţele foarte mici. Fiecare pixel este capturat de un singur punct fotografic de pe senzorul de imagine şi astfel se formează imaginea pe care o vedem pe ecranul aparatului foto, al calculatorului sau tipărită pe hârtie.

Ochelarii:
Ochelarii contin lentile sau prisme purtate in fata ochilor pentru a compensa diferite defecte ale vederii. Cea mai obisnuita forma de ochelari este formata dintr-o pereche de lentile din sticla aflata intr-o rama de metal sau plastic cu suport pentru nas.Ochelarii cu lentile facute din plastic tare sunt folosite de obicei pentru motive care maresc gradul de siguranta si pentru a nu fi asa de grele ca cele de sticla.

Lentile de contact
Inconvenienta ochelarilor a dus la dezvoltarea lentilelor de corectie care pot fi purtate sub pleoapa, direct pe globul ocular. Aceste lentile de contact minimeaza radical riscul de spargere care este oricand prezent la ochelarii normali, deoarece lentila de contact este protejata de forma sa precum ochiul de forma craniului. Asa-zisele lentilele de contact moi sunt folosite destul de frecvent si sunt formate dintr-un material silicon hydrogel destul de moale care se muleaza pe ochi.

Lupe
O lupă este un instrument optic format dintr-o lentilă convergentă sau dintr-un ansamblu convergent de lentile, fixate într-o montură, care, aşezat în faţa unui obiect, dă o imagine mărită a acestuia, permiţând examinarea unor obiecte de foarte mici dimensiuni. O lupă uzuală are o distanţă focală de circa 25 cm, corespunzând unei puteri optice de 4 dioptrii.

Vă așteptam cu drag la centrul privat de oftalmologie Q Vision unde specialiștii noștri vor avea grijă să vă ofere cea mai bună îngrijire medicală!

– – – –

Autor articol:
Ivan Berfela,
Asistent Medic Generalist Q Vision

Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare