Despre vedere și sănătatea ochilor se răspândesc multe păreri care sunt, de fapt, neadevărate. În timp, unele din ele au devenit atât de populare încât oamenii au început să le creadă și să țină cont de ele, riscând astfel să își provoace mai mult rău decât bine.
Am enumerat mai jos cateva din miturile din oftalmologie pe care noi le cunoaștem, cu lămuririle necesare:
Cititul in lumina de intensitate redusa slabeste vederea.
FALS
In urma cu cateva sute de ani toate activitatile dupa lasarea intunericului se desfasurau la lumina lumanarii sau a lampii cu gaz, in consecinta, in conditii nefavorabile de iluminat, iar vederea predecesorilor nostri nu era mai slaba din acest motiv. Insa totusi cititul este mai usor in conditii de iluminat ambiental corespunzator
Consumul de morcovi imbunatateste vederea
FALS
Morcovii contin vitamina A care este esentiala pentru vedere. Aceasta se gaseste insa in multe alte alimente, fiind necesara o cantitate foarte mica pentru o buna functionare a ochiului. O dieta echilibrata, cu sau fara morcovi, este suficienta.
Vederea se imbunatateste prin exercitii oculare
FALS
Exercitiile oculare nu mentin sau imbunattesesc vederea, nici nu scad nevoia de a purta ochelari. Vederea noastra depinde de mai multi factori ce nu pot fi imbunatatiti prin exercitii oculare. Doar insuficienta de convergenta, ce apare atunci cand ochii nu lucreaza impreuna pentru a focaliza o imagine aflata la distanta mica, beneficiaza de pe urma unor astfel de exercitii.
Privitul catre soare este benefic pentru sanatate si imbunatatese starea generala a organismului
FALS
Privitul catre soare,fie si pentru perioade scurte de timp, fara folosirea unor ochelari speciali de protectie poate determina aparitia leziunilor retiniene si chiar orbirea. Ochelarii de soare obisnuiti nu sunt suficienti pentru a ne proteja in acest caz, fiind nevoie de filtre speciale.
Folosirea computerului distruge ochii
FALS
Privitul unui ecran nu distruge ochii insa, daca se face fara pauza, poate determina aparitia oboselii si a uscaciunii oculare. Nu uitati ca la fiecare 20 minute sa faceti o pauza scurta si sa clipiti cat mai frecvent. De asemenea se recomanda ochelarii cu filtru pentru lumina albastra in cazul in care petreceti mult timp privind ecranele diferitelor dispozitive digitale.
Daca iti ”folosesti” mult ochii, acestia se vor distruge
FALS
Ochiul este un organ de simt a carui functie este chiar perceptia vizuala astfel ca, folosit in acest scop, nu se distruge.
Purtatorii de ochelari isi distrug ochii daca citesc mult sau lucreaza mult timp privind aproape
FALS
Cititul sau lucrul de aproape nu distrug ochii. Pot cauza insa simptome de oboseala oculara, mai ales la purtatoii de ochelari. In acest caz se indica doar pauzele frecvente, in care ochii se odihnesc privind la distanta.
Stiati ca razele nocive ale soarelui va pot afecta vederea si pot facilita aparitia bolilor de ochi? Vestea buna este ca toate aceste riscuri pot fi reduse prin purtarea unor ochelari de soare care reduc cu 100 transmiterea razelor UVA si UVB. Dar sunt multe mituri legate de ochelarii de soare, mai jos va redam pe cele mai frecvente sapte.
Ochelarii de soare sunt numai pentru zilele cu soare
FALS
Razele UV trec prin nori. Indiferent de sezon expunerea la soare poate creste riscul aparitiei unor boli de vedere cu efecte grave, cum ar fi cataracta si cancerul. Soarele care se reflecta pe gheata poate duce la fotokeratita, o boala dureroasa cunoscuta si sub numele de orbire de zapada.
Bebelusii si copii nu trebuie sa poarte ochelari de soare
FALS
Copii sunt la fel de expusi la razele nocive ale soarelui precum adultii. Vederea lor trebuie protejata din timp.
Ochelarii de soare ieftini nu asigura protectie
FALS
Ochelarii de soare nu trebuie sa coste o avere ca sa ofere protectie. Variantele de ochelari marcate cu 100 protectie UV sunt la fel de eficiente ca si cele mai scumpe, de firma.
Marimea nu conteaza
FALS
Cu cat mai bine acopera ochiul, cu atat mai eficiente sunt ochelarii de soare. La cumpararea ochelarilor alegeti cu incredere variantele care acopera ochii si pe partile laterale si astfel previn intrarea razelor UVA si UVB prin aceste zone.
Lentilele polarizate ofera mai multa protectie
FALS
Lentilele polarizate nu blocheaza mai mult razele, dar sunt mai eficiente in reducerea reflectiilor de pe masini, apa sau pavaj, iar in acest fel aceste activitati devin mai placute.
Lentilele mai inchise la culoare ofera mai multa protectie
FALS
Lentilele mai inchise nu sunt un indicator al protectiei impotriva razelor UV. Asigurati-va in schimb ca pe eticheta apare: 100% protectie impotriva razelor UV.
Lentilele colorate ofera mai multa protectie
FALS
Lentilele albastre, verzi sau gri nu ofera mai multa protectie, dar in schimb asigura mai mult contrast si prin asta activitatile sportive, cum ar fi golful sau softball-ul sunt mai placute.
Sanatatea ochilor trebuie protejati la fel de eficient si cu atentie maxima cum protejam si pielea impotriva razelor nocive ale soarelui. Purtarea ochelarilor de soare cu protectie 100% impotriva razelor UV reprezinta o modalitate eficienta, ieftina si asigura protectie pe parcursul unui an intreg.
Pentru a te asigura de santatea vederii tale sau a celor apropiati, recomandam cu drag efectuarea controalelor regulate pentru a depista la timp eventualele probleme oftalmologice si a avea ocazia aplicarii unui tratament cat mai eficient care sa redea starea naturala a vederii.
Pentru intrebari si programari, ne puteti contacta la numarul de telefon 0786 16 00 64.
– – – –
Autor articol:
Doctor Maria Teodora Cociș,
Medic Specialist Oftalmolog Q Vision