Despre vedere și sănătatea ochilor se răspândesc multe păreri care sunt, de fapt, neadevărate. În timp, unele din ele au devenit atât de populare încât oamenii au început să le creadă și să țină cont de ele, riscând astfel să își provoace mai mult rău decât bine.

Am enumerat mai jos o primă parte din miturile pe care noi le cunoaștem, cu lămuririle necesare:

 

1. Cititul in lumina de intensitate redusa slabeste vederea.

FALS
In urma cu cateva sute de ani toate activitatile dupa lasarea intunericului se desfasurau la lumina lumanarii sau a lampii cu gaz, in consecinta, in conditii nefavorabile de iluminat, iar vederea predecesorilor nostri nu era mai slaba din acest motiv. Insa totusi cititul este mai usor in conditii de iluminat ambiental corespunzator

2. Consumul de morcovi imbunatateste vederea
FALS
Morcovii contin vitamina A care este esentiala pentru vedere. Aceasta se gaseste insa in multe alte alimente, fiind necesara o cantitate foarte mica pentru o buna functionare a ochiului. O dieta echilibrata, cu sau fara morcovi, este suficienta.

3. Vederea se imbunatateste prin exercitii oculare
FALS
Exercitiile oculare nu mentin sau imbunattesesc vederea, nici nu scad nevoia de a purta ochelari. Vederea noastra depinde de mai multi factori ce nu pot fi imbunatatiti prin exercitii oculare. Doar insuficienta de convergenta, ce apare atunci cand ochii nu lucreaza impreuna pentru a focaliza o imagine aflata la distanta mica, beneficiaza de pe urma unor astfel de exercitii.

4. Privitul catre soare este benefic pentru sanatate si imbunatatese starea generala a organismului
FALS
Privitul catre soare,fie si pentru perioade scurte de timp, fara folosirea unor ochelari speciali de protectie poate determina aparitia leziunilor retiniene si chiar orbirea. Ochelarii de soare obisnuiti nu sunt suficienti pentru a ne proteja in acest caz, fiind nevoie de filtre speciale.

5. Folosirea computerului distruge ochii
FALS
Privitul unui ecran nu distruge ochii insa, daca se face fara pauza, poate determina aparitia oboselii si a uscaciunii oculare. Nu uitati ca la fiecare 20 minute sa faceti o pauza scurta si sa clipiti cat mai frecvent. De asemenea se recomanda ochelarii cu filtru pentru lumina albastra in cazul in care petreceti mult timp privind ecranele diferitelor dispozitive digitale.

6. Daca iti ”folosesti” mult ochii, acestia se vor distruge
FALS
Ochiul este un organ de simt a carui functie este chiar perceptia vizuala astfel ca, folosit in acest scop, nu se distruge.

7. Purtatorii de ochelari isi distrug ochii daca citesc mult sau lucreaza mult timp privind aproape
FALS
Cititul sau lucrul de aproape nu distrug ochii. Pot cauza insa simptome de oboseala oculara, mai ales la purtatoii de ochelari. In acest caz se indica doar pauzele frecvente, in care ochii se odihnesc privind la distanta.

 

Pentru a te asigura de santatea vederii tale sau a celor apropiati, recomandam cu drag efectuarea controalelor regulate pentru a depista la timp eventualele probleme oftalmologice si a avea ocazia aplicarii unui tratament cat mai eficient care sa redea starea naturala a vederii.

La Q Vision, controlul se poate face contra-cost sau gratuit prin bilet de trimitere de la medicul de familie.
Pentru intrebari si programari, ne puteti contacta la numarul de telefon 0786 16 00 64.

– – – –

Autor articol:
Doctor Maria Teodora Cociș,
Medic Specialist Oftalmolog Q Vision

Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Str. Constantin Brâncuși, numărul 117, Cluj Napoca, România
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: office@q-vision.ro
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.