Cred ca putini sunt cei care nu au auzit, pana in ziua de azi, de cristalele Swarovski – cea mai mare companie producatoare de cristale din intreaga lume. Insa cati dintre voi cunosc povestea din spatele brandului si cum s-a intamplat ca niste pietre stralucitoare sa ajunga atat de populare?
Tocmai pentru ca pare o istorie interesanta, ne-am documentat, astfel incat sa v-o prezentam si voua, pe scurt.
Daniel Swarovski, fiul unui modest mestesugar, s-a nascut pe 24 octombrie 1862 in Georgenthal, Boemia, unul dintre cele mai importante centre de productie pentru cristaluri si sticla si acolo si-a dezvoltat pasiunea si fascinatia pentru cristale, mai ales ca tatal sau avea un mic atelier si un magazin, unde realiza mici obiecte din cristal.
Deoarece petrecea foarte mult timp alaturi de tatal sau, dar si alaturi de alti mesteri locali, Daniel a invatat pana la varsta de 21 de ani, tot ce se putea despre productia si secretele cristalurilor.
In anul 1883, Daniel Swarovski a facut o vizita la Expozitia internationala de electrice de la Viena, unde se puteau admira masini inventate de Edison si contemporanii sai. Dupa aceasta vizita a devenit obsedat de ideea realizarii unei masini care sa ii permita o totala libertate in prelucrarea cristalului. Astfel, dupa 9 ani de munca asidua, Daniel a realizat prima sa inventie, o masina de taiat si fatetat cristale cu o precizie uimitoare.
Brevetata in 1892, aceasta inventie avea sa schimbe pentru totdeauna industria cristalurilor: pentru prima data, procedeul laborios si costisitor de taiere manuala a cristalelor era inlocuit de actiunea precisa si simpla a unei masini. Acesta a fost momentul incepand cu care afacerea tanarului Daniel avea sa prinda proportii din ce in ce mai mari.
In 1895, Swarovski se muta din Bohemia in Wattens, o mica localitate in Alpii tirolezi, in apropierea orasului Innsbruck. Aici, impreuna cu Franz Weis, cumnatul sau, si Armond Kosmann, unul dintre cei mai apropiati prieteni, deschide o fabrica de taiat cristale. Constructia a demarat imediat, dar abia in 1907, dupa numeroase eforturi financiare si nu numai, totul era gata, iar Wattens se putea mandri si cu o mica hidrocentrala, care sa ofere energia pentru fabrica Swarovski.
Dupa lungi experimente si multa munca, deoarece Daniel dorea ca totul sa iasa perfect, in anul 1913 Compania Swarovski incepe productia de masa. Astfel, cristalele Swarovski s-au vandut foarte bine inca de la bun inceput, iar marile case de moda si bijutierii din Paris si apoi din intreaga Europa au comandat cantitati impresionante.
Primul razboi mondial a afectat puternic productia si materiile prime, insa Daniel nu s-a lasat batut: el a gasit in criza o noua provocare si astfel, dupa 2 ani de cercetari, a reusit sa produca propria linie de unelte pentru taierea cristalului, inregistrand-o in 1919 sub numele Tyrolit, in scurt timp recunoscute ca cele mai bune din lume.
Daniel Swarovski a murit pe 23 ianuarie 1956, la 94 de ani, lasand in urma o prestigioasa si solida companie. In acelasi an, ca un ultim omagiu adus fondatorului, se lansa linia de cristale si straturi fine de metal, pentru a le accentua stralucirea, o idee care a prins rapid, pentru ca in 1957, Compania Swarovski sa deschida si primul departament de taiere a pietrelor.
De atunci si pana in prezent, brandul Swarovski s-a bazat mereu pe inovatie, originalitate si calitate, pentru ca a asa a fost gandit, inca de la inceput. Tocmai din acest motiv, intalnim in ziua de astazi de la bijuterii, candelabre, rochii, posete, ochelari, accesorii, bibelouri, toate semnate Swarovski. Preturile variaza in functie de model si marime, insa nu sunt exagerat de scumpe : poti cumpara o pereche de cercei cu 50 euro sau un inel cu 200, dar si un colier cu 1000 de euro.
In anul 1995 compania a celebrat cea de-a 100 aniversare deschizand un fascinant parc tematic, Swarovski Crystal Worlds (‘Kristallwelten’), in Wattens, sediul central si localitatea in care totul a inceput.
Povestea nu se sfarseste aici, ci se scrie in continuarea, pentru ca brand-ul Swarovski si-a castigat simpatia si respectul publicului si cu siguranta nu se va multumi cu putin.
Centru privat de oftalmologie din Cluj Napoca, Q Vision va invita cu drag sa probati noua colectie de rame de ochelari Swarovski, care imbina eleganta, si rafinamentul acestor bijuterii intrunite in ramele de ochelari. Noua colectie se adreseaza femeilor puternice, care prin simplitatea lor aleg sa poarte aceste rame ca si un plus de eleganta pentru stilul lor!
Pentru intrebari si programari, ne puteti contacta la numarul de telefon 0786 16 00 64.
– – – –
Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.