ARTICOLE

Ochi rosu

Ochiul rosu este un termen general care se refera la un grup de afectiuni pentru cel mai tipic semn clinic (cauza rosetei) este hiperemia activa (dilatarea arteriolelor conjunctivale si uneori, chiar si a celor profunde intrasclerale). Inflamatia segmentului anterior al ochiului este cel mai adesea determinata de infectie (bacteriana, virala sau chlamidia), traumatism, alergie sau ochi uscat, dar, mai rar, pot fi prezente si alte etiologii.

Majoritatea cauzelor care provoacă ochiul roșu se vor ameliora într-o săptămână sau două. Conjunctivita, denumită generic ochiul roșu, se poate trata și acasă, însă în funcție de severitatea afecțiunii. Este recomandat un consult de specialitate și tratament adecvat în următoarele situații:

  • Aveți dureri sau probleme de vedere
  • Ați devenit sensibil la lumină
  • Simptomele persista de peste o saptamana sau s-au agravat
  • Ochiul produce multe secretii mucopurulente 
  • Aveti simptomele unei infectii, cum ar fi febra sau dureri

Ochi rosu cauzat de bacterii si virusi

Ochiul rosu cauzat de virusi este o afectiune comuna, aproape ca o raceala. Nu exista tratament specific si afectiunea se va ameliora de la sine in aproximativ o saptamana sau doua.

Ochiul rosu cauzat de bacterii produce mai multe secretii si poate fi  tratat cu antibiotice prescrise de un medic.

Daca pleoapele se lipesc de la cantitatea de secretii produse de ochiul bolnav, acestea pot fi indepartate cu o bucata de material steril inmuiat in apa calda.

Ochi rosu cauzat de alergii

Daca conjunctivita este cauzata de o reactie alergica, cel mai important este sa evitam sursa care genereaza alergia. Ochiul rosu aparut pe fondul unei alergii nu se va remedia decat daca se evita sursa alergiei.

Aceasta forma de conjunctivita nu este contagioasa. Puteti merge la locul de munca sau la scoala si nimeni altcineva nu va fi infectat.

Ce se poate face acasa pentru ochiul rosu?

Daca purtati lentile de contact, in cazul unei afectiuni de acest gen, acestea nu mai trebuie introduse in ochi pana nu se vindeca. Dupa ce se vindeca este recomandat sa utilizati un set nou de lentile, cele vechi probabil ca sunt infectate si va pot reimbolnavi in cazul in care incepeti sa ii purtati din nou.

Este indicat sa nu va machiati ochii, cat timp aveti conjunctivita. Dupa ce se vindeca este indicat sa incepeti sa folositi un rimmel sau creion nou ca sa preveniti reinfectarea.

Laptele de mama si ochiul rosu

Blogurile si unele postari pe retelele de socializare recomanda folosirea laptelui de mama la bebelusi pentru tratarea ochiului rosu. Nu exista nicio dovada ca laptele de mama ar avea vreun efect benefic si chiar poate sa provoace reactii negative. Infectiile de ochi la bebelusi pot avea repercursiuni foarte severe, de aceea este indicat sa fie dusi la un consult de specialitate cat mai repede.

Unii bloggeri sustin ca laptele de mama are componente care vindeca infectia si reduc inflamatia, insa putinele studii efectuate in acest sens au relevat faptul ca prin laptele de mama putem introduce noi bacterii si sa agravam boala.

Cum prevenim raspandirea infectiei?

Mentinerea unei igiene stricte ajuta la prevenirea raspandirii bolii la alti membrii de familie sau chiar la celalalt ochi.

Este recomandat :

  • Sa schimbati fata de perna si asternuturile zilnic
  • Sa folositi un prosop curat in fiecare zi
  • Sa va spalati pe maini des, in special dupa ce va atingeti ochii
  • Sa nu purtati lentilele de contact decat dupa vindecare
  • Sa nu va impartasiti lucrurile cu care va atingeti ochii cu alte persoane

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare