ARTICOLE

Ocluziile venoase retiniene

Ochiul functioneaza similar cu o camera foto. Prin intermediul unor lentile naturale (corneea, cristalinul), imaginea este focalizata la nivelul retinei, care este receptorul informatiei vizuale si care va transmite mai departe creierului aceasta informatie, pe calea nervului optic, pentru a se forma in final o imagine. O ocluzie (tromboza) venoasa reprezinta oprirea circulatiei sangelui printr-o vena ce dreneaza sangele dintr-o anumita parte a retinei.

Zona centrala a retinei este denumita Macula. Chiar in centrul maculei, exista o zona care ne ofera vederea cea mai detaliata, numita Foveea. Cu ajutorul foveei putem distinge culorile in diferite nuante si tonalitati, putem citi texte si recunoaste fetele persoanelor din jurul nostru. Restul retinei, din jurul maculei, ne ofera informatii de orientare si un camp vizual larg.

Retina este un tesut nervos specializat, foarte sensibil, a carei vascularizatie este extrem de importanta pentru buna sa functionare. Vascularizatia retinei este asigurata in linii mari de o artera si o vena retiniana centrala, fiecare dintre ele impartindu-se in cate 4 ramuri ce se distribuie in cele 4 cadrane ale retinei. Retina primeste de asemena sange si de la nivelul coroidei, care este un tesut vascular situat sub retina.

Ce este o ocluzie venoasa retiniana?

Numita si tromboza venoasa, o ocluzie venoasa reprezinta oprirea circulatiei sangelui printr-o vena ce dreneaza sangele dintr-o anumita parte a retinei.
Factorii de risc pentru tromboza venoasa retiniana sunt: varsta peste 65 de ani, fumatul, obezitata, hipertensiunea arteriala, diabetul si hipercolesterolemia.
Exista ocluzii venoase ce implica numai una din cele 4 ramuri , numite si Ocluzii de Ram Venos, sau ocluzii ce implica Vena Centrala care dreneaza sange de la intreaga retina, gravitatea afectiunii fiind mai mare in acest caz.

Ce se intampla cand apare o ocluzie?

In momentul in care sangele de la retina nu mai este drenat catre venele mari din cauza unui obstacol, acesta stagneaza, presiunea din vas creste si sangele incepe sa iasa afara din vase, rezultand hemoragii la nivelul retinei. De asemenea, apare un edem retinian (o crestere a grosimii retinei). Pe termen lung, aceste lucruri duc la afectarea ireversibila a retinei si compromiterea partiala sau totala a vederii. Cele mai grave situatii, cu impactul cel mai profund asupra vederii, sunt cele in care este afectata Macula. In aceste cazuri, vederea centrala este afectata, pacientul nu mai este capabil sa distinga detalii, apar distorsiuni ale obiectelor, tulburari de perceptie spatiala si camp vizual diminuat.

Cum percepe pacientul o ocluzie venoasa? Care sunt simptomele?

Pacientul observa o deteriorare rapida sau mai lenta a acuitatii vizuale, in decurs de cateva minute sau ore. In mod tipic, nu exista durere si un singur ochi este afectat. Vederea este incetosata si uneori distorsionata pe ochiul afectat. De foarte multe ori, in cazurile in care numai una din cele 4 ramuri venoase este afectata, la un singur ochi, pacientul poate sa nu observe imediat scaderea vederii, iar afectiunea poate trece neobservata pana la un control oftalmologic.
Simptomele pot fi variabile, si pot chiar pentru perioade scurte de timp sa apara si sa dispara (in cazul ocluziilor partiale).

Cum este diagnosticata o ocluzie venoasa retiniana?

In primul rand, este indicat un examen al fundului de ochi prin pupila dilatata. Prin simpla examinare a retinei, oftalmologul poate diagnostica pe loc o ocluzie venoasa.
Investigatiile care trebuiesc facute mai departe stabilesc gradul de afectare a retinei, nivelul ocluziei si gravitatea ei..

1. AFG (Angiofluorografia) este o examinare prin care se studiaza intreaga circulatie arteriala si venoasa a retinei. Prin injectarea unui colorant intravenos si apoi fotografierea retinei cu diferite filtre, se poate vizualiza fluxul venos, zonele retinei care nu primesc sange si se poate stabili gravitatea ocluziei si atitudinea terapeutica.

2. OCT (Tomografia in coerenta optica) – o examinare noninvaziva care nu iradiaza, ne ofera informatii despre starea Maculei, zona cea mai importanta a retinei. In functie de afectarea maculei, se poate alege metoda de tratament si poate fi stabilit un prognostic vizual.

Complicatiile ocluziilor venoase

In cazurile mai grave, ocluziile venoase se pot complica cu edem macular, glaucom neovascular, hemoragii intravitreene si membrane proliferative la nivelul retinei. Aceste afectiuni sunt tratate separat si individualizat pentru fiecare caz.

Tratamentul ocluziilor venoase

Terapia depinde de tipul de ocluzie: ocluzie partiala sau totala, ocluzie de ram venos sau de vena centrala a retinei si de asemenea de stadiul bolii. Tratamentul este individualizat pentru fiecare caz, fiind decis in urma istoricului, aspectului fundului de ochi si investigatiilor suplimentare.
Din pacate, problema principala – infundarea vasului de sange – nu poate fi abordata, asa ca tratamentul este adresat celor mai frecvente complicatii ale acesteia: edemul macular si neovascularizatia.
Din cauza opririi circulatiei prin vas, fluidul din acesta incepe sa se extravazeze, aparand “umflarea” retinei din zona maculei, cu impact important asupra vederii. Solutia terapeutica pentru aceasta complicatie, numita Edem Macular, este reprezentata de injectiile intraoculare cu substante numite anti-VEGF (Eyelea®). Acestea au o actiune antiedematoasa, reducand grosimea maculei. Recomandarile actuale indica efectuarea a 3-6 injectii lunare in ochiul afectat.

Terapia Laser – fotocoagularea retinei – este adresata zonelor periferice ale retinei care nu mai sunt viabile. Practic, laserul scoate din functie aceste zone prin coagularea lor, prevenind astfel complicatiile, cum sunt glaucomul neovascular si hemoragia intravitreana.

Chirurgia (vitrectomia) este rezervata in cazurile in care a aparut deja o hemoragie in interiorul ochiului (intravitreana) ca si complicatie a ocluziei venoase.

Ocluzia venoasa retiniana este o boala complexa, cu foarte multe variatii, care necesita o expertiza buna din partea medicului curant si un tratament individualizat pentru fiecare pacient. Preventia este extrem de importanta, prin controlul factorilor de risc mentionati.

Controalele ulterioare diagnosticarii unei ocluzii venoase sunt de asemenea extrem de importante, deoarece factorii care au dus la aparitia acestei boli sunt generali, ce tin de starea organismului per ansamblu, iar riscul aparitiei unei ocluzii si la nivelul celuilalt ochi exista in continuare.

Pentru a evita sau a trata ocluziile venoase retiniene, vă așteptam cu drag la centrul privat de oftalmologie Q Vision unde specialiștii noștri se vor ocupa să depisteze din timp eventuale probleme și să recomande cel mai bun posibil tratament pentru a vă asigura o vedere cât mai bună!

– – – –

Autor articol:
Radu Mateescu,
Medic Specialist Oftalmolog Q Vision

Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare