ARTICOLE

Ptoza palpebrala, pleoapa cazuta

Ptoza palpebrala, sau sub numele mai cunoscut „Pleoapa cazuta” este o coborare uni sau bilaterala a pleoapei superioare, care poate fi congenitala sau dobandita.

Aceasta afectiune este rezultatul unor leziuni musculare sau de inervatie. Consecinta este o fanta palpebrala ingustata, cu micsorarea campului vizual si inconveniente estetice si functionale pentru pacienti. Ceea ce pentru pacient inseamna probleme de vedere si in consecinta restrangerea intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de severitatea problemei, a activitatilor cotidiene.

ptoza paltebrala inainte
Adela, inainte de operatie

Tratament exclusiv chirurgical

In cazul ptozelor congenitale, care reprezinta 75% din totalul ptozelor palpebrale, interventia chirurgicala se efectueaza, de regula, in jurul varstei de 3 ani. In cazul unei ptoze dobandite, aparute pe parcursul vietii, la aproximativ 6 luni de la aparitia simptomelor specifice acestei afectiuni.

Operatia vizeaza intarirea muschiului deficitar cu ancorare la muschiul frontal cu fir de silicon, banda Gore-tex, fascie lata proprie si se realizeaza in functie de starea de functionare a muschiului.

Ptoza palpebrala congenitala

Cauzele ptozei palpebrale congenitale pot fi multiple:

  • paralizia congenitala (de NIII),
  • sindrom Horner,
  • sindrom Marcus Gunn,
  • tumori orbitale, traume obstreticale.

Reprezinta o distrofie primitiva a muschiului ridicator al pleoapei, care apare mai frecvent unilateral, decat bilateral. Afectiunea poate fi si ereditara.

Este recomandat un consult oftalmologic si investigatii cat mai rapide, intrucat in cazul in care ptoza palpebrala este avansata, copilul incearca sa adopte masuri compensatorii, cum ar fi: ridica spranceana, adopta o pozitie vicioasa a capului cu barbia ridicata ceea ce in timp duce la aparitia altor probleme medicale.

In astfel de situatii se recomanda interventia chirurgicala cat mai rapida, chiar in primul an de viata.

Ptoza palpebrala dobandita

Aceasta afectiune, ptoza palpebrala dobandita, apare pe parcursul vietii. Cauzele pleoapei cazute pot fi multiple:

  • neurologice,
  • musculare,
  • traumatice.

Simptomele aparute trebuie investigate cat mai rapid, deoarece acestea pot sa reprezinte primul semn de debut al unor afectiuni complexe, cum ar fi: boli autoimune, boli neurologicetumori cerebrale sau orbitare, distrofii musculare.

Trebuie sa vorbim si de ptoza palpebrala de cauza senila, care apare  dupa varsta de 60 ani. Ptoza palpebrala senila este cauzata de o relaxare accentuata a tesuturilor orbito-palpebrale, de un exces cutanat a pleoapei superioare – blefarosalazis si de dezinsertia muschiului ridicator a pleoapei de tars (partea cartilaginoasa a pleoapei). In acest caz se face operatia de blefaroplastie cu reancorarea muschiului si alte tehnici de sutura.

Tratamentul ptozei palpebrale dobandite

In cazul acestei afectiuni medicul specialist oftalmolog decide interventia chirurgicala abia dupa ce este identificata cauza. Avantajul la adulti este ca operatia se poate face in anestezie locala, iar pacientul isi poate relua activitatile cotidiene din a doua zi cu un rezultat estetic si functional favorabil.

In clinica noastra, datorita echipamentelor medicale de ultima generatie, operatiile sunt derulate in siguranta maxima, prin metode invazive cu nivel redus, ceea ce reduce timpul de recuperare a pacientilor si creste siguranta interventiilor.

ptoza paltebrala dupa
Adela, dupa operatie

Mai multe informații și programări puteți obține la numerele de telefon: 0264/702040; 0786/160064 sau direct la sediul Q Vision din Cluj-Napoca, de pe Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj, program de luni-vineri 9:00 – 21:00.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare