Operaţie de cataractă

Operaţie de cataractă

La Q Vision în Cluj-Napoca, operatia de cataracta are o rată ridicată succes, datorită tehnologiei de care dispune clinica condusă de dr. Oana Rusu. După operație, pacientul își poate relua activitatea imediat a doua zi.

Operatie de cataracta
Dr. Oana Rusu

Cataracta este o afecțiune oftalomologică prin care lentila din interiorul ochiului își pierde transparența, urmată de scăderea progresivă a vederii. Cauzele apariției cataractei sunt multiple, însă vârsta este considerată ca fiind factorul principal. Cataracta afectează aproximativ 10% din persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani, 30% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 65-75 de ani și 50% dintre cei trecuți de 75 de ani.

Cataracta nu doare, evoluează progresiv și se manifestă prin diferite simptome care pot afecta vederea: încețoșare, modificarea frecventă a dioptriilor, îmbunătățirea vederii de aproape, fotofobia (jena de lumină puternică).

Potrivit dr. Oana Rusu de la Clinica Q Vision din Cluj-Napoca, singurul tratament eficient și curativ în cazul cataractei este operatia, prin care se înlocuiește practic cristalinul opacifiat cu unul artificial. Acest cristalin rămâne în ochi toată viața.

Operaţia de cataractă

În Occident, pacienții se operează foarte repede, pentru că se prezintă la medic atunci când constată că nu mai percep la fel culorile. La noi, situația economică îi împiedică pe mulți să acționeze la timp, iar alții consideră că sunt prea bătrâni ca să li se mai justifice efortul financiar. E foarte important ca pacientul să apeleze la medic încă de la primele simptome. Intervenția chirurgicală trebuie făcută cât mai repede, pentru a se evita complicațiile postoperatorii și suferința corneei”, explică dr. Oana Rusu, director medical la Q Vision.

În urma operatiei de cataracta, după înlocuirea cristalinului, un ochi sănătos își recuperează vederea într-un interval scurt de timp, pacientul urmând un tratament prescris.

Datorită tehnicii de ultimă generație pe care Clinica Q Vision o folosește, cea de facoemulsificare cu ultrasunete și implant de cristalin artificial foldabil, operația de cataractă este ușor de suportat de pacient, durează puțin, se face cu anestezie locală, fără internare și are o rată ridicată de succes. În zilele noastre operația de cataractă se face în momentul în care apare disconfortul visual. Cu cât se amână mai mult operația, cu atât pacientul se va chinui cu o vedere scăzută, iar în acest caz, operația va deveni mai dificilă și mai riscantă, iar recuperarea vizuală după operație poate fi lentă”, mai spune dr. Oana Rusu.

Cristalinul artificial care se implantează este cu valabilitate nelimitată, iar prețul lui variază în funcție de calitate și performanță. Nu este un standard pentru toată lumea. Se personalizează în funcție de capacitatea refractivă a ochiului și astfel se pot corecta viciile de refracție cum sunt miopiile, hipermetropiile și astigmatismele mari. De altfel, operația de schimbare de cristalin poate fi făcută și în scopul renunțării la ochelari, iar în acest caz poartă denumirea de chirurgie refractivă cu implanturi intraoculare.

Există cristaline artificiale de tip premium, multifocale, care compensează nevoia de a mai purta ochelari, asigurând pacientului o vedere clară de la orice distanță. Dacă pacientul are astigmatism, acesta poate fi corectat cu ajutorul cristalinelor torice, iar dacă e nevoie atât de corecția astigmatismului cât și a miopiei sau hipermetropiei, se recomandă implantarea unor cristaline multifocale torice.

O soluție mai ieftină sunt cristalinele monofocale, care pot conține și un filtru galben împotriva efectelor negative ale luminii albastre asupra retinei. Aceste cristaline nu suplinesc ochelarii prescriși. Anterior operației, se fac niște măsurători pentru cristalinul artificial care urmează să fie implantat, iar pacientul poate opta pentru o vedere bună la distanță sau de aproape, în funcție de situația financiară a pacientului.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare