ARTICOLE

Despre viciile de refractie: miopia, hipermetropia, astigmatismul si prezbiopia

Viciile de refractie apar atunci cand ochiul nu este capabil sa focalizeze imaginile pe retina – tesut fotosensibil care captuseste fundul ochiului si care are rolul de a transmite imaginile catre creier.

Miopia, Hipermetropia si Astigmatismul sunt vicii de refractie cauzate de o forma imperfecta a ochiului. Prezbiopia este un caz mai special, intrucat nu este un viciu de refractie cauzat de o forma anormala a globului ocular, ci de imbatranirea cristalinului, lentila naturala a ochiului cu rol in focalizarea imaginilor pe retina.

Viciile de refractie nu se trateaza, ele pot fi corectate prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact. Chirurgia refractiva reprezinta o alta alternativa eficienta de corectare a viciilor de refractie. Operatia de reducere de dioptrii cu laser reprezinta o metoda revolutionara de corectare a viciilor de refractie si ofera in plus sansa de a scapa de dependenta de ochelarii de vedere sau lentilele de contact.

MIOPIA

Aproximativ o treime din populatie este depistata cu miopie. Miopii au dificultati in vederea lucrurilor la distanta, dar vad bine de aproape chiar si mici detalii. Miopia apare atunci cand globul ocular are o forma alungita (axul antero-posterior este mai lung) sau corneea este prea curbata. Acest lucru inseamna ca ochiul miop are o forma ovala, ca a unei mingi de rugby, si nu o forma rotunda, asa cum este normal. In aceste conditii, lumina nu mai este proiectata direct pe retina.

Simptomele miopiei sunt urmatoarele:

  • vedere neclara la distanta;
  • nevoia de a privi cu ochii intredeschisi la distanta;
  • dureri de cap si senzatie de oboseala vizuala;
  • dificultati la sofat, mai ales pe timp de noapte;
  • clipit excesiv;
  • frecarea frecventa a ochilor.

Miopia este impartita in 2 clase mari:

  1. Benigna(numita si miopia scolarului) este descoperita in jurul varstei de 6-7ani. Nu depaseste valoarea de -6,00 -7,00 dioptrii.
  2. Maligna(sau progresiva) care este prezenta de la nastere si evolueaza progresiv putand atinge valori mari de -20,00 sau -40,00 dioptrii.

Miopia nu se trateaza. Ea poate fi corectata prin purtarea ochelarilor de vedere cu dioptrii (ochelari pentru distanta) sau pe care chirurgicala, prin reducere de dioptrii cu laser sau implant de cristalin in scop refractiv.

HIPERMETROPIA

Este un viciu de refractie care apare atunci cand razele de lumina sunt proiectate in spatele retinei. Hipermetropia apare in cazul unui glob ocular turtit (axul antero-posterior este mai scurt) sau corneea are un grad mic de curbura. Persoanele cu hipermetropie pot vedea obiectele aflate la distanta, insa au dificultati in a vedea obiectele aflate in apropiare.

Simptomele hipermetropiei difera de la o persoana la alta si pot include:

  • dificultati in a vedea obiectele aflate in apropiere;
  • dureri oculare, senzatie de arsura si oboseala oculara;
  • tendinta de a privi obiectele apropiate cu ochii intredeschisi;
  • dureri de cap sau cefalee in timpul activitatilor care presupun lucrul cu obiecte apropiate (citit, desenat, etc.)
  • in unele cazuri rare, strabism infantil.

Ca orice viciu de refractie, hipermetropia nu se trateaza. Aceasta poate fi corectata prin purtarea permanenta de ochelari de vedere cu dioptrii pe “+” sau prin intermediul operatiei de reducerea de dioptrii cu laser sau implant de cristalin in scop refractiv.

ASTIGMATISMUL

Astigmatismul este un viciu de refractie care apare atunci cand corneea (testutul transparent care acopera irisul), cu rol in focalizarea luminii, are o suprafata neregulata. Din aceasta cauza, lumina este raspandita in mai multe puncte pe retina, transmitand catre creier informatii eronate. De aceea, vederea este incetosata si distorsionata sau dublata. Astigmatismul afecteaza atat vederea de aproape, cat si cea la departare si poate aparea in combinatie cu hipermetropie sau miopie.

Simptomele astigmatismului includ:

  • vedere neclara si distorsionata la orice distanta;
  • dureri de cap;
  • oboseala;
  • privitul cu ochii intredeschisi;
  • disconfort si iritare oculara;
  • afectarea vederii nocturne;
  • dificultati in citirea cifrelor si literelor asemanatoare: E, B, P, F si 8 .

Astigmatismul nu poate fi tratat, ci doar corectat prin purtarea de ochelari de vedere cu lentile cilindrice sau cu ajutorul operatiei de reducere de dioptrii cu laser sau implant de cristalin in scop refractiv.

Prezbiopia

Prezbiopia este un caz mai special, intrucat nu este un viciu de refractie cauzat de o forma anormala a globului ocular. Prezbiopia apare odata cu inaintarea in varsta (dupa 45 de ani) si se caracterizeaza printr-o pierdere a elasticitatii cristalinului, ca urmare a procesului de imbatranire. Astfel, cristalinul imbatranit nu mai are capacitatea de a se ingrosa sau subtia pentru a permite focalizarea corecta a luminii pe retina. Prezbiopia ingreuneaza activitatile in zona de aproape, precum cititul, scrisul, lucrul la calculator. O persoana afectata de prezbiopie va avea tendinta sa indeparteze de ochi revista sau cartea pe care o citeste pentru a putea vedea scrisul cu usurinta.

Pentru corectarea prezbiopiei se recomanda ochelari de vedere, purtati numai pentru activitati precum cititul, scrisul, cusutul, etc. O alta alternativa de corectie a prezbiopiei este implantul de cristalin artificial multifocal in scop refractiv. Implantul va inlocui cristalinul natural al ochiului si va va ajuta sa va bucurati de o vedere buna la apropiere, la distanta intermediara si la departare.

Te aşteptăm cu drag la o consultaţie de specialitate!

Programare