In meseria de oftalmolog, avem ocazia sa consultam si sa tratam pacienti de toate varstele, de la nou-nascuti si pana la varstnici. Patologia (natura bolilor, motivele aparitiei, simptomele) este foarte diversa, insa un lucru sigur este ca unele boli apar cu predilectie la anumite varste, iar diagnosticarea si tratarea lor cat mai din timp este importanta pentru a asigura o vindecare si recuperare cat mai buna a vederii.
Am impartit cele mai frecvente probleme oftalmologice in 4 capitole mari, divizand astfel patologiile in functie de stagiile vietii: (1) Copii, (2) Adolescenti si Tineri, (3) Adulti si (4) Varstnici. Acest articol este partea intai dintr-o serie de doua parti si face referire doar la problemele intampinate de primele 2 categorii. Citeste aici partea a 2-a a articolului dedicata adultilor si celor varstnici.
Capitolul 1. Copiii
Cele mai des intalnite afectiuni ale copiilor sunt viciile de refractie – Hipermetropia, Miopia, Astigmatismul. Acestea, din fericire, nu sunt afectiuni grave si daca sunt diagnosticate din timp, pot fi tratate prin simpla purtare zilnica a ochelarilor. Viciile de refractie corectate cu ajutorul ochelarilor permit o dezvoltare sanatoasa a vederii copilului, traducand-se printr-o acuitate vizuala buna si o perceptie spatiala corespunzatoare atat in timpul copilariei, cat si pe viitor.
In cazul in care nu sunt depistate si tratate din timp, viciile de refractie pot cauza o alta patologie oculara denumita Ambliopie sau“ochi lenes”. Aceasta afectiune apare cel mai frecvent la unul dintre ochi (ochiul cu dioptriile mai mari), iar daca nu este tratata pana la varsta de 6-7 ani, poate duce la vedere scazuta la ochiul respectiv pentru tot restul vietii. Tratamentul ambliopiei consta in purtarea corectiei optice corespunzatoare, asociata cu exercitii ortoptice si cu ocluzia (acoperirea) ochiului sanatos un numar de ore pe zi, pentru stimularea si recuperarea vederii ochiului slab.
Strabismul este o alta afectiune ce apare in copilarie cel mai frecvent. In aceasta patologie exista un dezechilibru al actiunii muschilor extraoculari, responsabili de alinierea corespunzatoare a ochilor. Astfel, ochii nu mai privesc in paralel si unul dintre ei “fuge”catre interior sau exterior. Strabismul poate fi prezent de la nastere sau poate aparea in primii doi ani de viata, cel mai frecvent din cauza unui viciu de refractie necorectat. Tratamentul consta in diferite exercitii ortoptice, purtarea de ochelari corespunzatori, ocluzia unui ochi sau in unele cazuri tratament chirurgical, care va readuce ochiul in pozitie normala.
O alta patologie frecventa a copiilor de varsta foarte mica este Ocluzia canalelor lacrimale. In aceasta afectiune apare o ingustare a orificiului prin care lacrimile ajung de la nivelul ochiului in cavitatea nazo-faringiana. Ochii copiilor lacrimeaza frecvent si sunt predispusi la a face conjunctivite recurente, iar acestea trebuie tratate adresandu-ne si cauzei, si anume permeabilizarea canalelor lacrimale. Tratamentul consta in desfundarea acestui orificiu infundat de la nastere cu ajutorul unei sonde speciale sau uneori printr-o mica interventie chirurgicala.
Cataracta congenitala si glaucomul congenital sunt alte afectiuni ce pot aparea de la nastere, cu frecventa mai mica, dar impact vizual serios. Tratamentul lor este unul chirurgical, de obicei in primele saptamani sau luni de viata.
Capitolul 2. Adolescentii si tinerii
Viciile de refractie continua sa domine patologia acestei varste. Dintre ele, miopia poate creste ca si valoare in dioptrii in perioada adolescentei. Pana la varsta de 18 ani, tratamentul ei este purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact, iar dupa 18 ani, este posibil si tratamentul chirurgical laser, in cele mai multe cazuri tinerii putand scapa de ochelari complet.
Perioada primilor ani de viata, dar si perioada copilariei si pubertatii, sunt extrem de importante in dezvoltarea structurilor ochiului si a vederii corecte. De aceea, controalele oftalmologice din aceste perioade, depistarea si tratarea patologiilor, au un rol extrem de important in asigurarea unei vederi sanatoase pentru restul vietii.
Citeste aici partea a 2-a a articolului dedicata adultilor si celor varstnici si ramai conectat la pagina de Facebook Q Vision si sectiunea „Articole” de pe site-ul q-vision.ro pentru a afla informatii utile despre sanatatea ochilor.
Pentru a te asigura de santatea vederii tale sau a celor apropiati, recomandam cu drag efectuarea controalelor regulate pentru a depista la timp eventualele probleme oftalmologice si a avea ocazia aplicarii unui tratament cat mai eficient care sa redea starea naturala a vederii.
La Q Vision, controlul se poate face contra-cost sau gratuit prin bilet de trimitere de la medicul de familie.
Pentru intrebari si programari, ne puteti contacta la numarul de telefon 0786 16 00 64.
– – – –
Autor articol:
Doctor Radu Mateescu,
Medic Specialist Oftalmolog Q Vision
Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.