Anatomia ochiului:
Ochiul este un organ cu o structura similara unui aparat foto. O serie de lentile (corneea, cristalinul) focalizeaza imaginea si o transmit retinei. Retina reprezinta tesutul nervos senzitiv care recepteaza informatiile vizuale si le transmite creierului.
Regiunea centrala a retinei este denumita Macula. Aceasta regiune este cea mai sensibila la stimuli luminosi si cu ajutorul ei putem vedea detaliile fine si culorile, putem sa recunoastem fetele oamenilor si sa citim. Semnalele primite de retina sunt transmise catre creier pe calea Nervului Optic.
Spatiul dintre cristalin si retina este denumit cavitate vitreeana si este umplut de un gel numit Corp Vitros. Acest gel ocupa intreaga cavitate si este atasat de retina cand ne nastem. Celulele aflate sub retina actioneaza ca o pompa si astfel asigura atasarea constanta a retinei de straturile de sub ea.
Cum apare dezlipirea de retina?
Procesul natural de inaintare in varsta altereaza consistenta corpului Vitros. La multi oameni, acest lucru duce la micsorarea si condensarea lui si intr-un final acesta se detaseaza de pe suprafata retinei. Cand acest lucru se petrece, ocazional, vitrosul mai poate ramane strans atasat de zone mici din retina, asupra carora va exercita o forta de tractiune, ceea ce intr-un final poate duce la o ruptura (gaura) a retinei in acel punct. Se creeaza astfel o cale de comunicare cu spatiul subretinian, iar fluidul din ochi patrunde in acel spatiu si retina se dezlipeste de straturile de dedesupt.
O persoana din 1000 este afectata dealungul vietii de aceasta boala. Ochii cu Miopie sunt mai predispusi la dezvoltarea unei dezlipiri de retina.
Simptomele unei dezlipiri de retina
Majoritatea dezlipirilor de retina nu sunt observate initial. Uneori, fenomene ca si flash-uri de lumina (fulgere) sau un “roi de muste” in campul vizual pot atrage atentia pacientului.
Cand dezlipirea de retina progreseaza catre centrul vederii (catre Macula), pacientul nu mai percepe o parte din campul vizual, apare o umbra, ca o cortina. Cu timpul, dezlipirea poate cuprinde intreaga macula si duce la pierderea completa a vederii pe acel ochi.
Fara tratament, acest lucru duce la orbire permanenta.
Tratamentul dezlipirii de retina
Dezlipirea de retina este o urgenta chirurgicala.
Anestezia este locala si consta intr-o injectie langa globul ocular.
Scopul principal al tratamentului este blocarea rupturilor retiniene, eliberarea tractiunilor asupra retinei si reatasarea in pozitia ei anatomica.
Cea mai moderna si frecventa tehnica operatorie, folosita in majoritatea cazurilor este Vitrectomia.
Prin intermediul acestei operatii, gelul vitros este extras din interiorul ochiului cu ajutorul unor instrumente foarte fine (de grosimea unui ac de seringa), eliberandu-se astfel tractiunile exercitate de el asupra retinei.
Lichidul de sub retina este apoi aspirat, iar marginile rupturii retiniene prin care lichidul a patruns sub retina sunt sigilate cu ajutorul unui Laser.
La sfarsitul operatiei, ochiul va fi umplut cu un Gaz Expansiv sau cu Silicon, cu scopul de a mentine retina lipita in perioada postoperatorie. Alegerea dintre gaz si silicon este facuta de catre chirurg, in functie de tipul, localizarea si complexitatea dezlipirii de retina.
Sansele de recuperare dupa operatie
Dezlipirea de retina este o boala complexa, cu grade diferite de severitate. Intervalul de timp scurs de la debutul bolii pana la tratamentul chirurgical este un factor important.
Atunci cand Macula, partea cea mai sensibila a retinei, este afectata pentru mai mult de 3 zile, sansele de recuperare completa a vederii sunt mai scazute. In cazurile in care pacientul se prezinta rapid la medic si macula nu a fost implicata, exista sanse de recuperare mult mai bune si prognosticul vizual este favorabil. Statistic, reatasarea retinei este realizata cu succes in urma unei singure operatii in 75% din cazuri si in 95% din cazuri printr-o a doua operatie.
Riscul de recidiva este de 15%. In acest caz este necesara o noua interventie chirurgicala de revizie.
Vă așteptam cu drag la centrul privat de oftalmologie Q Vision pentru un consult în care putem stabili condiția de sănătate a ochilor dumneavoastră și găsi cele mai bune soluții pentru o vedere cât mai bună!
– – – –
Autor articol:
Doctor Radu Mateescu,
Medic specialist oftalmolog, chirugie vitreo-retiniană Q Vision
Q Vision, centru privat de oftalmologie:
Adresă: Strada Nicolae Pascaly nr. 7, Cluj
Telefon: +4 0264 70 20 40 / +4 0786 16 00 64
E-mail: [email protected]
Facebook: Q Vision
Program: Luni – Vineri: 8:00 – 20:00. Sâmbătă și duminică: închis.